Perceptia europenilor despre Romania: avem cea mai slaba economie, dupa Grecia, si prea putina influenta in UE. Cum vad viitorul Uniunii
Cetatenii din 12 state UE considera ca Romania este a doua cea mai slaba economie a Europei, dupa Grecia, arata un studiu dat publicitatii de Ipsos European Pulse. In ceea ce priveste influenta pe care tara noastra o are in Europa, Romania se plaseaza pe locul al treilea, dupa Malta si Grecia.
Astfel, potrivit studiului citat, 10% dintre cetatenii a 12 tari europene sunt de parere ca Romania este a doua cea mai slaba tara din punct de vedere economic, dupa Grecia (38%). Pe locurile urmatoare se situeaza Bulgaria si Lituania (4% fiecare), Croatia/Cipru/Letonia cu 3% si Ungaria cu 2%.
Totodata, Romania este pe locul al treilea (7%) in topul celor mai putin influente tari in Europa, dupa Malta (10%) si Grecia (8%), urmatoarele procente fiind inregistrate de Croatia (5%), Estonia (3%) si Bulgaria (3%).
La polul opus, doi din trei europeni considera ca cea mai influenta tara din Europa este Germania, urmatoarea clasata, la mare distanta, fiind Marea Britanie.
De asemenea, tot Germania a fost considerata de 60% dintre respondenti ca fiind tara cu cea mai puternica economie din Europa, urmata la mare distanta de Marea Britanie (7%), Suedia (4%) si Luxemburg (3%).
Europenii nu vor Ucraina si Turcia in UE
Aproape 40% dintre cei intervievati spun ca nu vor ca pentru Ucraina sa fie primita in UE, comparativ cu 33% adepti. Cei care se opun cu vehementa sunt olandezii (61% impotriva), iar sustinatorii se regasesc cu preponderenta in Croatia (68% pentru).
In ceea ce priveste Turcia, putin peste un sfert dintre cei intervievati ii sustin intararea in UE, comparativ cu 47% care sunt impotriva. Cei mai multi sustinatori ai Turciei vin din Croatia (56%), iar cei mai multi opozanti, din Germania (71%) si Franta (68%).
Care este viitorul Uniunii?
In ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul European, 42% din cetatenii a 12 tari europene declara ca vor vota partidul cu cele mai bune politici pentru tara lor si doar 13% vor alege formatiunea care va propune cele mai bune politici europene. 11% au afirmat ca vor acorda un vot de blam modului in care tara lor este condusa in prezent.
Legat de viitorul Uniunii, 79% dintre cei intervievati spun ca vor ca tara lor sa ramana in UE, din care 30% isi doresc, insa, ca acest lucru sa se intample in conditiile diminuarii puterii Uniunii.
“Suntem de parere ca vom asista in continuare la o deteriorare a tolerantei cetatenilor tarilor europene fata de «straini». Descinsa direct din manualele de istorie, perceptia «amenintarii strainului» este responsabila pentru multe dintre raspunsurile de mai sus, cu atat mai mult cu cat si alte studii arata faptul ca viziunea despre propriul viitor este si asa sumbra in tarile europene, chiar si in lipsa discutiilor cu privire la noi potentiali aderenti la Uniune. Cetatenii europeni afiseaza sentimente amestecate fata de UE: pe de o parte, atitudinea paternalista ca Uniunea este, in continuare, principalul responsabil cu bunastarea sociala a tarilor membre, pe de alta parte, teama ca aceeasi Uniune ar putea face compromisuri «egalitariste» fata de tarile care ii bat la usa”, apreciaza Alina Stepan, director general al Ipsos Research Romania.
Cercetarea a fost realizata online in perioada 4-18 martie 2014, in randul a 9.333 respondenti din 12 tari europene. Grupul francez Ipsos ocupa locul 3 global intre companiile specializate in cercetare de marketing si este prezent in 86 de tari.
Pe acelasi subiect: