Studiile, realizate pentru Departamentul de Stat la inceputul anilor 2000, sunt efectuate in prezent pentru "Office of Net Assessment", un grup de reflectie de la Pentagon.  Aproximativ 15 lideri straini au fost studiati, printre care premierul rus Dmitri Medvedev, fostul presedinte irakian Saddam Hussein, liderul nord-coreean Kim Jong-un, fostul lider Al-Qaida Osama Ben Laden sau presedintele rus Vladimir Putin.

Portretul psihologic al presedintelui rus a fost actualizat ultima data in 2012, transmite Mediafax.

Aceste studii "nu sunt utilizate pentru a elabora o politica sau pentru a lua decizii", s-a aparat purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Secretarul de Stat al Apararii, Chuck Hagel, a aflat despre existenta acestor studii dupa dezvaluirile de vineri ale cotidianului USA Today.

Incepand din 2009, aproximativ 300.000 de dolari au fost cheltuiti in fiecare an pentru efectuarea acestor studii, potrivit lui. 

Studierea limbajului corporal si miscarile unei persoane pot permite aflarea unor obiceiuri de comportament ale unei persoane, asigura sustinatorii acestui grup de expertiza. 

Intr-un editorial publicat in 2004, intr-un cotidian din Rhode Island, Brenda Connors, o cercetatoare care efectueaza studii pentru Pentagon, a oferit cateva indicii legate de comportamentul liderului de la Kremlin. 

"Urmarind atent inregistrari video, poti descoperi felul de a fi al unei persoane", scria ea.  In opinia ei, "stilul de mers al lui Putin este asemanator cu al "unui barbat care lupta ca sa avanseze (...). Aceasta instabilitate este compensata de o nevoie de control intern, pe care o arata etalandu-si forta".