Crearea "Defense Clandestine Service", care va activa in cadrul Agentiei de Informatii a Apararii (DIA), a fost parafata saptamana trecuta de secretarul Apararii, Leon Panetta, care a ocupat anterior functia de director al Agentiei Centrale de Informatii (CIA).

"Este conceput inainte de toate pentru a integra mai bine mijloacele de informatii" si a ameliora coordonarea cu cele 16 agentii de informatii americane, a explicat capitanul de vas John Kirby.

Este vorba despre reorientarea prioritatilor in materie de informatii dupa zece ani de razboi si prioritate acordata conflictelor afgan si irakian, a adaugat el.

Conform New York Times, un raport clasificat realizat anul trecut aprecia ca DIA, care se concentreaza pe informatiile de la comandantii din teatrele de razboi, urmeaza sa se reorienteze spre alte probleme de interes national, precum proliferarea nucleara, Iranul si China.

Intrebat de jurnalisti, John Kirby a confirmat ca extinderea noului serviciu clandestin va fi "globala", dar a refuzat sa faca alte precizari.

"Din punct de vedere practic, rezultatul va fi o reechilibrare a eforturilor si atentiei noastre pe informatiile umane. Noi suntem foarte, foarte competenti sub aspectul tehnic al colectarii informatiilor si acest lucru ar trebui sa ne ajute sa imbunatatim aspectul uman", a afirmat el.

Serviciul clandestin al apararii va include "cateva sute" de agenti. Dar pe langa crearea de posturi, este vorba despre reorganizarea mijloacelor existente, potrivit capitanului de vas Kirby.