Avioane militare americane aterizand chiar sub nasul militarilor chinezi. O situatie pe care armata chineza o va vedea tot mai des, pentru ca Obama are de gand sa faca din regiunea Asia-Pacific prioritatea numarul unu a Pentagonului. Irakul si Afganistanul sunt de domeniul trecutului, considera Obama, in timp ce China are potentialul de a deveni o amenintare. Evident, perspectiva nu-i incanta deloc pe oficialii de la Beijing.

''E o miscare foarte gresita din partea Statelor Unite sa-si faca un dusman aici, suna jignitor si nerealist'', a declarat Teng Jimeng, analist de politica externa.

Iar Beijingul nu va intarzia cu replica, mai ales ca autoritatile chineze au deja o atitudine de Razboi Rece cand e vorba de americani.

''Chinezii considera politica un conflict si o lupta, iar politica externa e pentru ei o competite cu Statele Unite: cine are cel mai bun model, fie el economic, social sau militar'', a declarat William Callahan, analist de politica externa.

Nemultumiti de demonstratiile de forta ale americanilor in regiune, chinezii isi arata, la randul lor, muschii. Au modernizat niste portavioane de fabricatie ruseasca si si-au construit avioane de lupta nedetectabile pe radar. Oficial, investitiile Chinei in armata sunt de aproape noua ori mai mici decat ale Statelor Unite, lucru care se vede in dotarile tehnice. Efectivele armatei chineze sunt insa mai mari.

''Doua puteri, o regiune. Este oare loc pentru amandoua?'', se intreaba Stan Grant, corespondent CNN.

Un conflict intre aceste doua puteri ar fi dezastruos, cred analistii chinezi.

''Niciuna dintre parti nu poate castiga. S-ar distruge reciproc'', crede analistul Teng Jimeng.

Pentru moment insa, toata lumea sta cu ochii pe stramtoarea Ormuz, pe care Iranul a amenintat ca o va inchide, sugrumand astfel exporturile de petrol din regiune. Marea Britanie tocmai a anuntat ca trimite si ea un portavion in Golful Persic, unde exista deja mai multe vase de razboi americane.