• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Kosovo a introdus vize pentru 87 de state

Kosovo a introdus vize pentru 87 de state

Kosovo a introdus vize pentru 87 de state, intre care China si Rusia, pentru prima data de cand acest teritoriu si-a proclamat independenta fata de Serbia in 2008, a anuntat luni un oficial, citat de AFP.

"Noi eliberam o prima viza a Republicii Kosovo unui cetatean din Ghana", a scris ministrul kosovar de Externe, Enver Hoxhaj, pe contul sau de Twitter.
 
Hoxhaj, care a eliberat personal prima viza la consulatul Kosovo de la Istanbul, a precizat ca acest regim va proteja tara sa de traficul de fiinte umane si de migratia ilegala, potrivit unui comunicat al Ministerului kosovar de Externe.
 
Selectarea statelor ai caror cetateni vor avea nevoie de-acum de viza pentru a merge in Kosovo s-a facut potrivit unui criteriu privind "gradul de amenintare pentru securitatea Kosovo, pace si stabilitatea internationala", si in acord cu hotararea, adoptata luna trecuta, a Guvernului de a introduce acest regim.
 
Rusia si China, doua membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU care nu recunosc independenta Kosovo si il impiedica sa devina membru al Natiunilor Unite, figureaza pe lista celor 87 de state pentru care se aplica regimul de eliberare a vizelor.
 
In afara de Rusia, Republica Moldova, Belarusul si Ucraina sunt singurele tari din Europa care figureaza pe lista, alaturi de numeroase state din Asia si Africa, printre care Egiptul, India, Indonezia si Pakistanul. Cetatenii unor tari vor putea obtine vize la frontierele Kosovo, in timp ce altii vor trebui sa depuna cereri la consulate, a adaugat ministerul, fara sa furnizeze alte precizari.
 
Kosovo si-a proclamat unilateral independenta fata de Serbia in februarie 2008, recunoscuta, pana in prezent, de peste o suta de state, intre care Statele Unite si 23 din 28 de membri ai Uniunii Europene.

2 iulie 2013 18:56
Modifică setările cookies