Decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana a declansat o concurenta puternica intre alte centre financiare europene, intre care se numara Paris, Frankfurt, Dublin si Luxemburg, pentru a atrage banci si companii financiare care vor sa isi asigure in continuare accesul la piata unica europeana.

Deocamdata, bancherii au fost sceptici ca Franta poate atrage o parte importanta a industriei financiare, din cauza costurilor ridicate cu forta de munca si modificarile frecvente ale sistemului fiscal.

”Victoria lui Macron este un semn ca Franta este pe cale sa implementeze mai multe reforme structurale de care are nevoie”, a declarat Bresson, estimand ca Parisul poate atrage 20.000 de lucratori din Marea Britanie.

In opinia sa, Macron va face o misiune personala din convingerea bancilor internationale si investitorii de beneficiile Parisului.

Noul presedinte a promis reformarea pietei muncii si simplificarea sistemului fiscal si a sistemului de pensii si eliminarea unor reglementari care impiedica inovatia. Exista insa incertitudini legate de ritmul reformelor, care ar putea dura luni sau chiar ani de zile.

O delegatie a Paris Europlace, impreuna cu Christian Noyer, fost guvernator al bancii centrale franceze, va merge in Statele Unite pe 22-23 mai, pentru a convinge industria financiara sa aleaga Parisul ca baza europeana.

Europlace a organizat deja 100 de intalniri cu banci internationale mari si companii de administrare a activelor, de investitii, asigurari si de servicii financiare online, la Londra, New York, Shanghai si Tokyo.

Multe banci au asteptat rezultatele alegerilor inainte de a lua o decizie, iar alegerea lui Macron va impulsiona alegerea Parisului”, a spus Bresson.

El a adaugat ca autoritatile de reglementare franceze ofera solutii rapide bancilor si firmelor de management al activelor care solicita licente de functionare si ca Macron a promis sa implementeze reforme in domeniul legislatiei muncii in primele 100 de zile de mandat.

La aproape 1 an dupa votul pro-Brexit, majoritatea bancilor si managerilor de active au inceput deja sa implementeze planuri de protectie, inclusiv sa decida in ce oras european isi vor stabili baza de operare.

Potrivit datelor anuntate oficial si a informatiilor pe surse, marile banci internationale ar putea transfera din Londra circa 9.000 de angajati.

Un numar de 13 banci importante, intre care Goldman Sachs, UBS si Citigroup, au oferit informatii despre cum isi vor organiza operatiunile in Europa, pentru a pastra accesul pe piata unica.

Cele mai mari cinci banci de investitii americane sunt pe care sa transfere sute de angajati din Londra la Frankfurt, in urmatorii doi ani. Deocamdata, numai HSBC, cea mai mare banca europeana, a anuntat ca ar putea sa isi transfere o parte din operatiuni la Paris, unde are o subsidiara care detine majoritatea licentelor necesare unei banci de investitii.