Pământul făgăduinței în Europa pentru străini. Țara din UE care anunță cel mai mic șomaj din istorie și sute de mii de imigranți integrați pe piața muncii
Euro
Rata şomajului în Germania s-a stabilizat la 5% în luna decembrie 2018, cel mai scăzut nivel de la reunificare, încheind un an marcat de intrarea cu succes a refugiaţilor pe piaţa muncii din Germania, arată cifrele oficiale publicate vineri, transmite AFP.
Conform datelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere publicate de Oficiului federal pentru muncă, numărul şomerilor a scăzut cu 14.000 de persoane în luna decembrie comparativ cu luna noiembrie, informează Agerpres.
În date brute, mai puţin reprezentative pentru tendinţa de fond, dar care sunt utilizate ca punct de referinţă în dezbaterile publice, numărul şomerilor a crescut cu 23.000 comparativ cu luna noiembrie, dar a scăzut cu 175.000 comparativ cu luna decembrie 2017.
"Scăderea şomajului de lungă durată şi progresele realizate în materie de integrare a refugiaţilor pe piaţa muncii sunt remarcabile", a declarat preşedintele Oficiului federal pentru muncă, Detlef Scheele.
Din cei peste un milion de refugiaţi care au ajuns în Germania după 2015, aproximativ 400.000 dintre ei urmează un program de formare profesională sau au un loc de muncă, cum a anunţat în luna decembrie preşedintele federaţiei patronatelor germane (BDA) Ingo Kramer.
Cu toate acestea, pe fondul lipsei mâinii de lucru, în special în anumite sectoare precum îngrijirea persoanelor în vârstă, şefii de companii din Germania nu încetează să pledeze pentru o politică de imigraţie mai susţinută.
În schimb, Oficiul federal pentru muncă subliniază că în ceea ce priveşte gradul de ocupare al migranţilor economici, şomajul în rândul persoanelor originare din Europa de Est şi Balcani creşte uşor în fiecare an.
Germania se confruntă cu cel mai grav deficit de forță de muncă din istorie, nuărul locurilor de muncă vacante depășind 1,2 milioane, în acest an. Din lipsă de angajați, companiile germane au iniţiat programe de pregătire pentru cetăţeni din alte state europene unde şomajul în rândul tinerilor este la un nivel ridicat, inclusiv Ungaria, România, Bulgaria şi Spania.
În acest context, o comisie însărcinată de Guvernul german să analizeze piața muncii și salarizarea a recomandat ca Germania să majoreze salariul minim până la 9,19 euro pe oră în 2019 şi la 9,35 euro pe oră în 2020.
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră.
Experţii susţin că majorarea salariului minim ar trebui să se petreacă în trepte, o primă majorare urmând să fie introdusă începând cu 1 ianuarie 2019, de la 8,84 la 9,19 euro pe oră, urmând ca a doua majorare să aibă loc la 1 ianuarie 2020, de la 9,19 la 9,35 euro pe oră.
Cu anumite excepţii, salariul minim se aplică tuturor angajaţilor, mai puțin şomerilor de lungă durată care au găsit un nou loc de muncă în ultimele şase luni. Unele sectoare ale economiei germane au însă propriul lor salariu minim, care este mai mare decât nivelul impus la nivel naţional.
Pe acelasi subiect: