Pamantul a intrat in overdraft: am consumat deja toate resursele pentru 2013. Daca am trai ca in SUA, am avea nevoie de patru planete care sa faca fata cererii
Am consumat deja toate resursele pe care Pamantul le poate furniza anul acesta. In plus, am depasit capacitatea planetara de a absorbi deseurile precum dioxidul de carbon, scrie Daily Mail. Activistii pentru ecologie avertizeaza ca am intrat practic intr-un overdraft.
Pamantul s-a degradat, rezervele de peste au fost epuizate, padurile dispar vazand cu ochii si dioxidul de carbon nu mai are cum sa fie absorbit, spun cei de la Global Footprint Network, citati de Daily Mail.
Fiecare "doza" zilnica din toate acestea este calculata prin compararea cererii oamenilor pentru resursele globale (amprenta noastra ecologica), cu puterea Planetei de a isi reface stocurile si de a absorbi reziduurile toxice. Anul acesta, in mai putin de noua luni, am terminat deja tot ceea ce Pamantul ar fi putut genera intr-un an, pentru ca in fiecare zi am depasit cu cate putin "doza" recomandata.
Potrivit The Global Footprint Network, in 1961 omenirea consuma numai doua treimi din resursele naturale disponibile, dar pana in 1970 cresterea emisiilor de carbon si consumul au dat peste cap toate calculele.
Avem acum nevoie de echivalentul a o planeta si jumatate pentru a ne sustine si pana la jumatatea secolului s-ar putea sa avem nevoie de doua, avertizeaza ecologistii.
China lasa cea mai mare amprenta ecologica, din cauza poluarii masive din zona, insa alte tari stau foarte rau la capitolul consum pe cap de locuitor. De exemplu, daca toti am trai ca populatia din SUA, am avea nevoie de patru planete pentru a face fata cererii, se arata in raport.
Patru cincimi din populatia lumii traieste in tari care consuma mai mult decat pot produce. Marea Britanie ar trebui sa fie de 3,5 ori mai mare ca sa indeplineasca nevoile de consum ale cetatenilor sai.
"Viata de zi cu zi din tarile de la malul Marii Mediterane ne arata ce inseamna sa iti depasesti limitele. Deficitele ecologice si financiare sunt doua fete ale aceleiasi monede. Pe termen lung, natiunile nu se pot descurca cu unul, fara sa il rezolve si pe celalalt", spune Alessandro Galli, directorul regional al Global Footprint Network.
"Guvernul ne indeamna constant sa traim cu mai putine mijloace financiare, dar pare hotarat sa ne faca sa depasim bugetul de mediu. Calculul e simplu: britanicii consuma si produc reziduuri intr-un ritm de 3,5 ori mai mare decat pot face fata, iar astazi omenirea a epuizat deja ceea ce ecosistemul planetar poate furniza pentru un an. Suntem intr-o situatie critica si ne apropiem de un faliment ecologic, dupa cum arata datele. Daca vrea, guvernul poate oricand sa imprime bani, dar nu poate imprima mai multe resurse. <<Supradoza ecologica>> ar trebui sa fie principala problema pe agenda politica", spune Andrew Simms, economist pe probleme climatice la Global Witness.