Guvernele ar trebui sa se orienteze mai mult catre consolidarea pietei muncii, inca puternic afrectata dupa criza financiara globala din anii trecuti, se arata intr-un raport al agentiei, relateaza Mediafax.

Raportul a fost publicat cu numai cateva zile inainte ca politicieni, sefi de banci centrale si directori de companii sa se intalneasca la Davos, in Elvetia, pentru discutii referitoare la problemele economiei globale, inclusiv cresterea inegalitatii si a somajului.

Somajul la nivel global va urca in 2016 la 6,1%, de la 6% anul trecut si 5,5% in 2007, inaintea crizei, estimeaza Organizatia Internationala a Muncii. Avansul de 0,1 puncte procentuale, echivalent cu 9 milioane de noi someri, va avea loc in pofida unei accelerari a cresterii economice de la 2,9% anul trecut la 4,1% in 2016.

"Aceasta imbunatatire a situatiei economice nu va fi suficienta pentru a absorbi dezechilibrele majore de pe piata muncii, acumulate in ultimii ani. Nu au fost luate masuri adecvate in privinta principalelor cauze ale crizei globale", a declarat directorul de cercetare al agentiei, Raymond Torres.

O astfel de cauza este situatia financiara slaba a bancilor, care a redus creditarea catre companii si capacitatea acestora de a angaja, a spus Torres.

Unele tari vor reusi mai bine sa reduca somajul, precum Statele Unite, unde este estimata o rata de 6,4% pentru 2016, fata de 7,5% anul trecut. In comparatie, somajul din UE va cobori in aceeasi perioada de la 11% la numai 10,9%.