"La Merida avem o rezerva de vin pentru doua sau trei luni", iar cea de anafura "este foarte redusa (...) pentru ca maicutele care o prepara au dificultati enorme in a gasi faina de grau", a explicat monseniorul Baltazar Porras.

Venezuela este obisnuita cu lipsa produselor alimentare si a celor de consum curent, precum hartia igienica, din cauza unei economii care se bazeaza foarte mult pe import.

Multi preoti din regiunile andine ale tarii se aprovizioneaza cu vin si anafura din Cucuta, o provincie columbiana situata la granita cu Venezuela.

"Daca nu am mai avea cele necesare pentru a oficia, ar trebui sa reducem impartasaniile, ceea ce ar fi regretabil", a adaugat Porras, un opozant al guvernarii socialiste conduse de catre Nicolas Maduro.

Dificultatile de producere a vinului provin din suspendarea unei scutiri de taxe si impozite de care beneficia producatorul local Bodegas Pomar, filiala a Entreprises Polar, cel mai mare producator agroalimentar din tara.

Guvernul a acuzat in mai multe randuri Entreprises Polar ca acapareaza produsele alimentare de baza.

Suspendarea subventiei a determinat cresterea pretului la vinul folosit la slujba pana la 16 dolari americani sticla, echivalentul pretului cu care se vinde vinul clasic, potrivit ecleziastului.