Trei oficiali au declarat pentru Reuters ca instructiunile au fost convenite luni, in timpul unei teleconferinte a Eurogroup Working Group (EWG), format din experti care lucreaza in numele ministrilor de Finante din zona euro.

"EWG a convenit ca fiecare tara din zona euro trebuie sa pregateasca un plan de avarie, individual, pentru consecintele potentiale ale unei iesiri a Greciei din zona euro", a declarat unul dintre oficialii din zona euro apropiat discutiilor.

Informatia a aparut intr-un moment extrem de sensibil, cu cateva ore inainte de reuniunea informala a liderilor Uniunii Europene, care vor incerca sa stabileasca masuri de sustinere a economiilor, la un dineu din aceasta seara, la Bruxelles.

Atentia se va concentra pe perspectiva iesirii Greciei din zona euro, eveniment pe care liderii europeni vor sa il evite, dar si pe dezacordurile legate de emiterea unor obligatiuni comune si alte masuri de stimulare.

In raportul lunar al bancii centrale germane, Bundesbank, se afirma cu situatia Greciei este extrem de ingrijoratoare si pune in pericol orice viitor ajutor financiar, prin neaplicarea reformelor prevazute in al doilea program de salvare.

Iesirea Greciei ar provoca "probleme considerabile, dar care pot fi administrate" de partenerii europeni, se arata in raport, care sporeste presiunile asupra Atenei sa respecte reformele economice asumate.

Oficialii eleni au afirmat anterior ca in lipsa fondurilor externe Grecia va ramane fara bani in doua luni.

Pentru prima oara in mai mult de doi ani, liderii Frantei si Germaniei nu s-au intalnit inainte de summit pentru a-si pune de acord pozitiile, marcand o fisura semnificativa in axa franco-germana care a condus in mod traditional strategia europeana.

La reuniunea din aceasta seara, menita sa promoveze idei pentru crearea de locuri de munca si generarea cresterii economice inaintea unui summit oficial din iunie, nu sunt asteptate decizii majore.