Oficial german, pesimist in privinta summit-ului: Multi protagonisti nu inteleg gravitatea situatiei
Optimismul privind summit-ul UE de joi si vineri, la care liderii europeni ar trebui sa stabileasca un plan decisiv de solutionare a crizei, ar trebuie temperat potrivit unui oficial german, care a afirmat, citat de Reuters, ca "multi protagonisti inca nu au inteles cat de serioasa este situatia", scrie Mediafax.
"Trebuie sa spun ca astazi, miercuri, sunt mai pesimist decat saptamana trecuta in privinta incheierii unui acord. Multi protagonisti inca nu au inteles cat de serioasa este situatia. Pesimismul meu reflecta imaginea generala pe care o observ in acest moment, cu institutii si state membre care vor trebui sa-si schimbe pozitia pe multe chestiuni pentru a face posibil noile reglementari pe care dorim sa le introducem in tratat", a declarat oficialul german, sub protectia anonimatului.
Gravitatea situatiei este subliniata si de volumul imprumuturilor accesate de bancile europene de la Banca Centrala Europeana in luna noiembrie si in ultimele zile, cu mult mai ridicate fata de normal, situatie care reflecta problemele de finantare din sector.
Bancile italiene au imprumutat in noiembrie 153,2 miliarde euro de la BCE prin programele de lichiditate de urgenta, fata de 111,3 miliarde euro in octombrie, respectiv 41,3 miliarde euro in iunie.
Bancile din zona euro au accesat miercuri peste 50 miliarde de dolari in cadrul primei operatiuni de finantare in moneda americana derulata de BCE dupa ce marile banci centrale ale lumii au intervenit concertat prin scaderea costurilor imprumuturilor in dolari pentru institutiile de credit. Analistii estimau ca bancile vor accesa numai 10 miliarde de dolari in prima astfel de operatiune.
In plus, surse oficiale sustin ca guvernul german va reactiva saptamana viitoare un fond de urgenta destinat salvarii bancilor, infiintat la apogeul crizei financiare mondiale din 2008.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel i-au prezentat miercuri presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, propunerile de modificare a Tratatului UE pentru a include controale bugetare mai stricte si sanctiuni drastice pentru statele care nu respcta normele europene.
Surse europene au declarat ca BCE este implicata profund in discutiile privind integrarea fiscala si economica la nivelul zonei euro, iar presedintele institutiei, Mario Draghi, urmeaza sa se intalneasca cu Merkel si Sarkozy inainte de dineul oficial de joi seara care va marca startul summit-ului.
Draghi a indicat saptamana trecuta ca integrarea fiscala stransa la nivelul zonei euro ar permite BCE sa actioneze mai agresiv pentru rezolvarea crizei, iar sursele citate sustin ca seful bancii vrea angajamente ferme de la statele membre.
Pe acelasi subiect: