Intr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Sarkozy si Merkel propun ca tarile Uniunii Europene, initial cele din zona euro, sa aiba un sistem comun de impozitare a corporatiilor si a tranzactiilor financiare, transmite BBC News online.

Sistemul fiscal comun se va aplica initial celor 17 state membre ale zonei euro, dar cei doi lideri indeamna toate cele 27 de state europene sa adopte un sistem financiar integrat prin modificarea tratatelor. "Propunem ca noile reglementari si angajamente sa fie incluse in Tratatele europene. Altfel, statele din zona euro vor trebui sa mearga inainte, separat", insista cei doi lideri in scrisoarea adresata presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu o zi inaintea summitului UE.

"Trebuie sa consolidam cresterea economica prin competitivitate si prin convergenta politicilor economice cel putin in statele din zona euro", se arata in scrisoarea trimisa de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

Documentul propune "un nou cadru legal compatibil in totalitate cu cerintele pietei unice europene" si care sa acopere disciplina financiara, piata muncii, convergenta si armonizarea taxelor impuse corporatiilor, introducerea unui impozit pe tranzactiile financiare, politici pentru stimularea cresterii economice si ameliorarea folosirii fondurilor europene in zona euro.

"Trebuie sa luam o decizie cu ocazia viitorului Consiliu European, pentru a avea pregatite pana in martie 2012 noile prevederi", spun cei doi lideri europeni.

Sarkozy, Merkel si Draghi se intalnesc maine la Bruxelles, inaintea dineului oficial

Presedintele francez si cancelarul german, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi si alti oficiali europeni se vor intalni maine la Bruxelles, inaintea dineului sefilor de state si de guverne din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene.

La intalnire vor mai participa presedintii UE si ai Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, precum si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, potrivit unei surse europene citate de AFP.

Intalnirea se aseamana cu o alta de la Frankfurt, din octombrie, la care a fost prezent si directorul general al FMI, Christine Lagarde, ocazionata de incheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet la conducerea BCE.

Spre deosebire de summit-urile precedente, cel din zilele urmatoare, care va fi dominat de criza datoriilor suverane din regiune, nu include intalnirea separata a liderilor din zona euro. Franta si Germania vor propune in principal sanctiuni automate impotriva tarilor cu deficite bugetare mari si includerea in Constitutiile nationale a unei "reguli de aur" privind echilibrarea bugetelor.

BCE ar putea anunta masuri de stimulare a creditarii

BCE ar putea anunta maine o serie de masuri pentru stimularea bancilor sa acorde credite, au declarat trei oficiali din zona euro apropiati discutiilor, scrie Bloomberg.

Optiunile analizate includ relaxarea criteriilor referitoare la garantii, astfel incat bancile sa aiba mai usor acces la fondurile ieftine ale BCE, precum si acordarea acestora a unor imprumuturi pe termen lung, pentru a facilita fluxul de credite in economie, au aratat sursele.

Doi dintre oficiali au spus ca este probabil ca BCE sa reduca dobanda de politica monetara, la sedinta de politica monetara de joi urmand sa fie stabilit doar cu cat.

Banca a redus in noiembrie dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%. BCE se concentreaza mai degraba pe determinarea bancilor sa dea din nou credite, decat pe cresterea achizitiilor sale de obligatiuni guvernamentale pentru combaterea crizei datoriilor.

Insistenta BCE ca guvernele sa ia masuri pentru refacerea increderii investitorilor pare sa fi dat rezultate. Randamentele obligatiunilor Italiei si Spaniei au scazut puternic dupa ce Germania si Franta au convenit sa sustina la summit-ul UE masuri de integrare fiscala a tarilor din zona euro.

Citeste si:

Ce ne asteapta in 2012. Cele mai mari 5 amenintari la adresa economiei mondiale