Obama si liderii UE pun bazele celui mai mare acord comercial la nivel mondial
Presedintele american Barack Obama si liderii Uniunii Europene au lansat luni negocierile pentru un acord de liber schimb care ar putea fi unul dintre cele mai mari pacturi comerciale la nivel mondial, chiar daca Franta vrea excluderea industriei filmului si muzicii, relateaza Financial Times.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat pentru International Herald Tribune, inainte de lansarea negocierilor, ca hotararea Frantei de a exclude filmele si muzica din negocieri "este extrem de reactionara din punct de vedere cultural".
Barroso si-a exprimat deschis frustrarea, impartasita si de Statele Unite, Marea Britanie si Germania, ca Franta vrea limitarea amplorii viitorului acord. "Unii afirma ca apartin stangii, dar de fapt sunt extrem de reactionari", a spus Barroso, cu referire clara la guvernul socialist al presedintelui francez Francois Hollande.
Barroso nu a specificat numele Frantei, dar a spus ca cei care se tem de o invazie culturala americana in Europa "au o agenda anticulturala". El a adaugat ca astfel de critici "nu inteleg beneficiile aduse de globalizare inclusiv din punct de vedere cultural".
Purtatorul de cuvant al lui Barroso a spus ca afirmatiile acestuia se refera la criticile aduse pozitiei liberale a Comisiei, nu la guvernul lui Hollande.
Jean-Christophe Cambadelis, secretar national al Partidului Socialist al lui Hollande, a declarat ca remarcile lui Barroso sunt "consternante si intolerabile", iar acesta ar trebui "sa retracteze sau sa demisioneze".
Discutiile pentru un acord comercial transatlantic incep pe fondul estimarilor ca acesta ar putea aduce beneficii economice de peste 100 de miliarde de dolari pe an atat in economia americana cat si in cea a Uniunii Europene. Acordul ar putea duce la crearea a 400.000 de locuri de munca in Uniunea Europeana.
Negocierile vor incepe chiar daca Franta vrea ca industria culturii sa fie exclusa, autoritatile de la Paris cerand dreptul de a continua protejarea industriei de film si cea a muzicii de gigantii media din SUA. Negociatorii UE spera ca serviciile audio-vizuale sa fie introduse mai tarziu in negocieri, dar blocada franceza pare ca va continua. Acest fapt poate avea consecinte incerte, existand riscul ca SUA sa reactioneze refuzand sa elimine bariere comerciale in alte sectoare.
Oficiali francezi au avertizat ca negocierile cu SUA vor fi "foarte lungi si complicate" cu discutii dure in domenii sensibile, precum agricultura, si cu solicitari europene pentru un acces mai mare la contracte in sectorul public american.
Partea britanica sustine insa ca discutiile ar putea fi finalizate in decurs de 12-18 luni si a insistat ca mandatul negocierilor este unul ambitios.
Barack Obama a declarat luni, in Irlanda de Nord, alaturi de Barroso, presedintele UE, Herman van Rompuy, si premierul britanic, David Cameron, ca Statele Unite vor gazdui prima runda de negocieri. El a adaugat ca ideea acordului comercial a fost foarte bine primita in Statele Unite.
Pe acelasi subiect: