Slovacia a spus NU extinderii Fondului european de salvare. Ce conditii pun ca sa nu arunce in aer euro VIDEO
Parlamentul din Slovacia a respins aseara noile prevederi ale Fondului european de salvare şi ale celui de-al doilea pachet de finantare a Greciei, scrie Financial Times. Decizia acestora risca sa agraveze criza datoriilor in Uniunea monetara.
Unui stat din zona euro nu ar trebui sa-i fie impusa salvarea unei alte tari din regiune, cred multi politicieni slovaci.
Totusi, opozitia social-democrata s-a declarat dispusa sa sustina consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara, in schimbul convocarii de alegeri anticipate, relateaza AFP.
"Daca negocierile incep imediat, cred ca votul ar putea avea loc in cursul acestei saptamani", a declarat fostul ministru de ginante slovac Jan Pocatek.
"Dintre cei 124 de deputati prezenti, 55 au votat pentru, noua au votat impotriva si 60 nu au votat deloc", a declarat vicepresedintele Parlamentului, Pavol Hrusovsky.
Pentru aprobarea masurii, Guvernul avea nevoie de votul unei majoritati de 76 de deputati. Rezultatul votului ar putea duce la caderea guvernului de centru dreapta condus de Iveta Radicova, care considera rezultatul de marti drept motiune de incredere in Cabinet.
Daca nu isi dau toate tarile acordul pentru infiintarea acestui Fond, nu va putea fi creat, iar banii salvatori nu vor exista.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, au ajuns la o intelegere in acest sens, iar acum depind de slovaci.
In timp ce Slovacia pune conditii, criza se amplifica in zona euro. Cel mai recent exemplu este salvarea pe ultima suta de metri a bancii franco-belgiene Dexia, care a avut probleme si in 2008. Grupul bancar franco-belgian Dexia a anuntat luni ca a acceptat nationalizarea diviziei din Belgia si accesarea unor garantii guvernamentale. Masura face parte din cadrul unui program de salvare convenit si propus la sfarsitul saptamanii de Franta, Belgia si Luxemburg.
Banca franco-belgiana are o expunere la credite riscante de 700 miliarde de dolari, de peste doua ori mai mare decat PIB-ul Greciei. Dexia, prima banca victima a crizei datoriilor statelor din zona euro, a fost nevoita in aceasta saptamana sa ceara sprijin guvernamental, din cauza lipsei de lichiditati, iar actiunile sale au scazut cu 42%.
Citeste si:
Liderii care au schimbat comportamentul consumatorilor. Top 10 cei mai performanti CEO ai lumii FOTO