Rasturnarea de situatie este una care va fi pe placul Statelor Unite, se arata in raportul firmei de consultanta, deoarece fabricile din Mexic folosesc de patru ori mai multe materiale americane decat companiile din China.  

Iata care sunt principalele avantaje ale Mexicului, in lupta cu producatorii asiatici:  

- costurile cu salariile din Mexic, ajustate la nivelul productivitatii, ar putea fi cu pana la 30% mai mici decat cele din China, pana in 2015 .Lefurile din China au crescut in ultima perioada, desi nu mai devreme de anul 2000 reprezentau doar un sfert din cele platite in Mexic. Momentul de cotitura a avut loc in 2012, cand costul cu forta de munca, insemnand banii cheltuiti cu salariile, raportat la rata productivitatii, a devenit egal in cele doua tari. Asa ca, urmand trendul actual, pana in 2015, Mexicul s-ar putea dovedi cu aproximativ 29% mai ieftin.  

- Mexic are semnate mai multe intelegeri de liber-schimb decat oricare alta tara. Intelegerea de liber-schimb nord americana ofera mexicanilor acces catre cea mai mare piata din lume, cea a Statelor Unite, dar si catre Canada. Avantajele nu se opresc insa aici, pentru ca Mexic are astfel de acorduri semnate cu alte 44 de tari. Mai mult decat SUA si China la un loc, care au fiecare cate 20, respectiv 18 parteneriate de acest fel.    

- Sectorul de productie din tara se bazeaza pe costurile scazute cu energia. Pretul gazelor naturale din Mexic este strans legat de cel din Statele Unite, acolo unde costa foarte putin, datorita suprasaturarii pietei. China, spre exemplu, plateste cu pana la 170% mai mult pentru gazul natural industrial. Iar Mexicul nu o duce rau nici in ceea ce priveste costurile cu electricitatea, desi acestea sunt totusi o idee mai mari decat in SUA.  

- Aglomerarile industriale, in special in domeniile auto si al produselor electronice si electrocasnice. Mexicul si-a dezvoltat o adevarata abilitate pentru a atrage producatorii din anumite industrii, asa ca tot mai multe companii isi doresc sa vina in tara sau sa isi extinda afacerile deja existente acolo, prin construirea de noi fabrici. Tara este un important producator de automobile si 89% dintre cei mai mari producatori mondiali de componente automobilistice au sucursale deschise in Mexic. In plus, companiile sunt concentrate in cinci puncte principale din tara, reducand astfel costurile de transport. In ceea ce priveste sectorul electronicelor si electrocasnicelor, statul gazduieste peste 70 de producatori, specializati in asamblarea unei game variate de produse.