Bursele europene au căzut joi la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, investitorii fiind preocupaţi de restricţiile de călătorie introduse de preşedintele SUA, Donald Trump, în încercarea de a împiedica propagarea virusului Covid-19.
Miercuri seara, cu prilejul unei scurte alocuţiuni de la Casa Albă, Donald Trump a anunţat suspendarea, începând de vineri,
a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepţia celor din Marea Britanie).
Joi, la debutul tranzacţiilor, indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 4,9%, în timp ce sub-indicele care regrupează acţiunile companiilor din turism s-a prăbuşit cu 8,6%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani.
Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scăzut cu 5,2%, atingând cel mai redus nivel de după luna februarie 2016, depăşind minimul atins după referendumul în favoarea Brexitului. Chiar dacă Marea Britanie nu este vizată de restricţiile anunţate de Trump, există îngrijorări cu privire la impactul acestor restricţii asupra sectorului călătoriilor. Acţiunile companiilor aeriene British Airways, EasyJet şi WIZZ Air au înregistrat căderi cuprinse între 7% şi 9%.
Bursa de la Frankfurt s-a prăbuşit cu 5,81% joi dimineaţa, indicele Dax coborând sub pragul de 10.000 de puncte pentru prima dată după vara anului 2016. De la începutul anului şi până în prezent, indicele Dax a înregistrat o cădere de peste 25%.
Indicele CAC 40 al bursei de la Paris a pierdut joi la deschidere 5,11% până la valoarea de 4.374,67 puncte, iar de la începutul anului şi până în prezent indicele parizian a pierdut 26,82%.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri seara că epidemia de Covid-19 este o ''pandemie''. Focarul global de coronavirus a ajuns acum la nivelul unei pandemii globale, a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori şi numărul ţărilor afectate s-a triplat, a spus şeful OMS. Totalul cazurilor a ajuns la 118.000 de cazuri în 114 ţări, cu 4.291 de decese.
BVB a deschis cu scăderi de peste 5%
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis cu scăderi de peste 5% şedinţa de joi, iar la 10 de minute de la debut consemna tranzacţii în valoare de 7,42 milioane de lei (1,5 milioane de euro).
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de 5,89%, până la 7.887,86 de puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 5,88%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 5,88% din valoare, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 5,72%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 6,20%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 5,08%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau societăţile Altur (+7,81%), Carbochim (+2,5%) şi Prebet (+1,33%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Aerostar (-14,8%), Rompetrol Rafinare (-14,12%) şi IAR Braşov (-14,06%). A
Indicele Dow Jones a confirmat instalarea pieţei ”bear”
Acţiunile de pe Wall Street au încheiat tranzacţiile de miercuri în scădere puternică, iar indicele Dow Jones a confirmat instalarea pieţei ”bear” pentru prima oară de la criza financiară globală din 2008.
Toţi cei trei indici majori de pe Wall Street au închis în scădere puternică, iar S&P 500 şi Nasdaq Composite se află cu 19% sub nivelul record atins pe 19 februarie.
Piaţa bear este confirmată atunci când un indice închide cu cel puţin 20% sub cel mai recent nivel record.
Participanţii din piaţă au fost agitaţi în urma informaţiei potrivit căreia Casa Albă a ordonat ca întâlnirile la nivel înalt referitoare la coronavirus să fie clasificate.
Incertitudinile sunt amplificate de lipsa detaliilor legate de planurile administraţiei Trump pentru măsuri de stimulare fiscale.
Boeing a avut cea mai mare influenţă negativă asupra indicelui Dow Jones, cu un declin de 18,2%, după anunţarea planului de a accesa integral un împrumut de 13,8 miliarde de dolari, cel mai devreme vineri.
Producătorul american de avioane a înregistrat cel mai amplu declin al acţiunilor pe parcursul a trei zile, mai grav decât cel consemnat după atacurile din 11 septembrie 2001.
Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în declin cu 5,86%, S&P 500 cu 4,89%, iar Nasdaq Composite cu 4,7%.
Volumul tranzacţiilor a fost de 15,10 miliarde de acţiuni, comparativ cu media ultimelor 20 de zile, de 11,92 miliarde de acţiuni.
Bursele asiatice, scădere pe linie
Bursele asiatice înregistrau scăderi pe linie joi, după anunţul preşedintelui Donald Trump privind suspendarea tuturor zborurilor dinspre Europa spre SUA pentru o perioadă de 30 de zile din cauza coronavirusului.
Cu prilejul unei scurte alocuţiuni de la Casa Albă, Donald Trump a anunţat suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepţia celor din Marea Britanie) în încercarea de a împiedica propagarea virusului Covid-19 pe teritoriul american.
"Vindeţi, vindeţi, vindeţi", a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din sălile de trading de pe bursele asiatice după anunţul lui Trump. "
Restricţiile de călătorie înseamnă şi mai puţină activitate economică mondială", a adăugat Stephen Innes, potrivit
Agerpres.
De asemenea, măsurile anunţate de Trump pentru sprijinirea gospodăriilor şi companiilor americane puse în dificultate de coronavirus au dezamăgit sectorul financiar. "Acest discurs nu a fost unul foarte entuziasmant", a comentat Takeo Kamai analist la CLSA Securities Japan.
Ca reacţie la anunţul lui Trump, bursa de la Tokyo înregistra în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu tradiţională a investitorilor, s-a apreciat în raport cu dolarul şi cu euro, o mişcarea nefavorabilă pentru marii exportatori japonezi. În jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni, faţă de 104,55 yeni înainte de alocuţiunea lui Trump.
La Hong Kong, indicele bursier a deschis şedinţa de joi în scădere cu 3%. Bursele din China continentală au deschis şi ele şedinţa în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).
Petrolul, în scădere cu peste 6%
De asemenea, preţul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineaţa pe piaţa din Asia, suspendarea zborurilor dinspre Europa spre SUA însemnând o scădere drastică a consumului de ţiţei. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de ţiţei 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de ţiţei Brent afişa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari.
Cotaţia petrolului a fost afectată în ultimele zile de criza sanitară mondială provocată de coronavirus dar şi de incapacitatea marilor producători de a ajunge la un acord cu privire la diminuarea ofertei. Luni cotaţia barilului de petrol a înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani, un plonjon de aproximativ 25%, după eşecul discuţiilor între producătorii din Golful Persic,în frunte cu Arabia Saudită, şi Rusia privind reducerea producţiei, ceea ce a determinat autorităţile de la Riad să demareze un război al preţurilor.
Preţurile şi-au revenit marţi, după ce Moscova a făcut un mic gest de deschidere faţă de Arabia Saudită cu privire la un eventual acord. Însă miercuri gigantul saudit Aramco a anunţat că intenţionează să inunde piaţa mondială cu petrol, ceea ce a determinat o nouă scădere a cotaţiilor ţiţeiului.
Joi, anunţul făcut de Trump a trimis din nou în jos preţul petrolului. Preşedintele american a anunţat suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepţia celor din Marea Britanie). În plus, decizia OMS de a declara epidemia de coronavirus drept 'pandemie' a afectat încrederea investitorilor din Asia.
"Dacă asta nu va convinge Arabia Saudită şi Rusia să revină la masa negocierilor, nu văd care ar putea fi rezultatul", a declarat Stephen Innes, analist AxiCorp.