Este o decizie de investitii surprinzatoare deoarece, in urma declinului pretului la titei, marile companii energetice au oprit proiectele si au renuntat la un numar important de angajati.  

Din proiectul Oseberg Vestflanken 2 ar urma sa se extraga zece milioane de barili de titei echivalent datorita primei platforme norvegiene automatizate complet.  

"Proiectul Oseberg Vestflanken 2 indeplineste actualele dificultati legate de costuri si cerintele privind eficienta ridicata, cu un concept inovativ bazat pe simplificare. Este un proiect pilot exceptional de exploatare a platformei continentale norvegiene, din care industria energetica poate invata", a afirmat Ivar Aasheim, vicepresedinte pentru dezvoltarea zacamintelor in Norvegia.  

Exploatarea zacamintelor din proiectul Oseberg Vestflanken 2 face parte din planul Statoil de a-si mentine productia din Norvegia la actualul nivel pana in 2030 si dincolo de acest an.  

Statoil este operatorul zacamantului Oseberg cu o participatie de 49,3%, in timp ce restul actiunilor sunt detinute de compania norvegiana de stat Petoro (33,6%), grupul francez Total (14,7%) si firma americana ConocoPhillips (2,4%).  

Cotatia barilului de petrol a scazut, din nou, saptamana aceasta, apropiindu-se de cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul cresterii ingrijorarii potrivit careia supra-oferta de pe piata mondiala ar putea sa se agraveze in lunile urmatoare din cauza unui razboi al preturilor intre OPEC si producatorii de petrol care nu fac parte din cartel.  

La Bursa de la Londra cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in ianuarie a scazut joi cu 0,13 dolari, ajungand la inchidere la 37,06 dolari.