Saptamana trecuta, OPEC a decis sa-si mentina nemodificat plafonul de productie, in pofida supra-ofertei de titei care exista in prezent pe piata mondiala, noteaza Agerpres.

Chiar daca pretul unui baril de titei este in prezent cu 60% sub nivelul inregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis sa nu isi reduca productia si, in mod inedit, nici macar nu a precizat care este plafonul de productie al cartelului.

Decizia OPEC arata indarjirea de a mentine volumele de vanzari chiar daca pretul titeiului a scazut semnificativ din cauza supra-ofertei.

In timp ce politica OPEC ii afecteaza pe ceilalti producatori care nu sunt membri ai cartelului, stocurile mondiale de titei se vor majora si mai mult dupa ce Iranul isi va restabili exporturile, in urma ridicarii sanctiunilor, apreciaza IEA.  

Cotatia barilului Brent din Marea Nordului a coborat saptamana aceasta sub pragul de 40 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii sase ani.

Abandonarea plafonului de productie nu inseamna ca OPEC va reduce productia deoarece cele mai mari state membre ale cartelului - Arabia Saudita si Irakul - pompeaza deja titei aproape de un nivel record, se arata in comunicatul Agentiei.

Dar OPEC nu va majora productia pana cand Iranul nu va finaliza acordul asupra programului sau nuclear, care va ridica sanctiunile asupra exporturilor de titei. Revenirea Iranului va ajuta probabil la majorarea stocurilor de petrol cu 300 milioane de barili, estimeaza IEA.  

Productia statelor care nu sunt membre OPEC se va contracta anul viitor cu 600.000 barili per zi, comparativ cu un avans de 2,4 milioane barili per zi (mbd) in 2014, a previzionat vineri IEA.  

Institutia se asteapta ca cererea mondiala de petrol sa creasca in 2016 cu doar 1,2 milioane barili pe zi pana la 95,8 milioane barili pe zi, dupa ce in acest an a crescut cu 1,8 milioane barili per zi (mbd) pana la 94,6 milioane barili pe zi.

Plafonul oficial de productie al OPEC are mai mult un caracter teoretic, pentru ca potrivit mai multor studii productia reala a statelor membre OPEC se situeaza undeva in jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi, mult peste plafonul oficial de 30 de milioane de barili pe zi.  

Pretul barilului de titei s-a redus cu 40% in acest an, ajungand la mai putin de 45 de dolari, pe masura ce OPEC a decis sa-si apere cota de piata in fata rivalilor prin pomparea unei cantitati record de titei in pofida scaderii preturilor.