O noua lovitura pentru Europa. O alta tara ar putea avea nevoie de ajutor extern
Ljubljana, capitala Sloveniei
Banca Centrala Europeana este interesata de eventualitatea unui bailout pentru Slovenia, scrie cotidianul german Handelsblatt, citat de EurActiv.
Slovenia se afla in recesiune de la sfarsitul anului trecut si, deocamdata, se chinuie sa evite un imprumut extern. Oficialii sloveni au anuntat vineri ca vor lichida doua banci mici pentru a asigura stabilitatea financiara in sistemul bancar national.
Banca Centrala Europeana nu a dorit sa faca si alte comentarii asupra stirii transmise de Handelsblatt, iar publicatia nu oferea detalii despre felul in care BCE este “interesata” de un eventual bailout si in ce ar consta acesta. In articolul publicat joi, ziarul cita surse anonime care sustineau, printre altele, si faptul ca evidentele contabile ale bancilor din Slovenia urmeaza a fi discutate intr-o intalnire a ministrilor de finante din zona euro, ce are loc astazi, la Vilnius.
Bancile locale se lupta intre timp sa diminueze efectele unor credite neperformante in valoare de 7,5 miliarde de euro, lucru ce alimenteaza speculatiile ca tara nu va avea alternativa in viitorul apropiat decat sa ceara un ajutor financiar.
Potrivit acelorasi surse, citate de cotidianul german, liderul Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a cerut ministerului de finante sloven sa raporteze situatia institutiilor bancare. Acesta a explicat ca cererea vine in urma anuntului facut de guvern saptamana trecuta, conform caruia va inchide Factor Banka si Probanka.
Rugata sa comenteze asupra informatiilor, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Simon O’Connor, a spus ca articolele de presa nu ar trebui luate ca atare si ca situatia financiara a Sloveniei se poate inca rezolva, la momentul de fata, atata timp cat guvernul va lua masuri sa remedieze problemele identificate. Acesta a mai adaugat ca reprezentantii Comisiei pastreaza o legatura stransa cu autoritatile slovene si ca oficialii UE ii sprijina in implementarea recomandarilor pentru redresare.
Recomandarile au fost inaintate de catre sefii uniunii europene si aprobate de guvern in luna iulie a anului trecut. In aceasta toamna, Comisia va evalua progresul tarii pe trei flancuri: consolidarea fiscala, reforma structurala pentru a readuce cresterea economica si redresarea problemelor din sistemul financiar.
Pe acelasi subiect: