Comparativ cu situatia din urma cu un an, numarul rezidentilor din UE care muncesc in Marea Britanie a crescut cu 16% sau aproape 300.000 de persoane.

In ceea ce ii priveste pe romani si bulgari, care au dobandit accesul deplin pe piata muncii din Marea Britanie abia la 1 ianuarie 2014, numarul lor a trecut pentru prima data pragul de 200.000 ajungand la 219.000 persoane, o crestere anuala de 16% sau 30.000 de persoane.  

Comparativ, numarul muncitorilor din cele opt state ex-comuniste care au aderat la UE in 2014, printre care se numara si Polonia, a ajuns la 982.000 de persoane in perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii iulie si finele lunii septembrie, in crestere cu 200.000 de persoane in doar doi ani.

Cu toate acestea, cea mai mare crestere procentuala s-a inregistrat in cazul rezidentilor din cele 14 "vechi" state membre ale UE, cum sunt Spania, Italia si Grecia, de 19% intr-un an a numarului de muncitori.

In total, numarul rezidentilor din "vechea Europa", care muncesc in Marea Britanie, a ajuns la 881.000, in crestere cu 140.000 de persoane.  

Aceste cifre scot in evidenta modul in care libera circulatie a persoanelor in interiorul Uniunii Europene afecteaza capacitatea Marii Britanii de a-si controla frontierele, in conditiile in care premierul David Cameron a lansat recent procesul de reforma a relatiei dintre Marea Britanie si UE, printr-o scrisoare trimisa presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.  

In februarie, un raport elaborat de centrul Migration Observatory de la Universitatea din Oxford sustinea ca aproape 60% dintre imigrantii romani si bulgari care traiesc in Marea Britanie sustin ca sunt liber profesionisti, ceea ce le permite sa aiba acces deplin la sistemul de asistenta sociala. Analiza realizata de Migration Observatory arata ca 59,1% din imigrantii romani si bulgari au declarat ca sunt liber profesionisti comparativ cu doar 14% in cazul britanicilor.