Noua superputere mondială. India va devansa China la creștere economică, pe fondul întineririi populației
India
India va deveni noul motor de creștere economică al lumii, având de partea sa tinerețea populației, în timp ce China și ceilalți “tigri asiatici” îmbătrânesc rapid, arată un studiu Deloitte, citat de Bloomberg.
Numărul celor care vor depăși vârsta de 65 de ani va crește de la 365 de milioane de persoane, cât este în prezent, la mai mult de jumătate de miliard, în 2027, și va ajunge să reprezinte 60% din populația lumii, până în 2030, arată datele prezentate, luni, de Deloitte.
Pe de altă parte, India va ajunge a treia putere economică din Asia, după China și Japonia, cu un potential al forței de muncă ce va crește de la 885 de milioane de persoane, la 1,08 miliarde, în următorii 20 de ani.
“India va reprezenta mai mult de jumătate din creșterea potențialului forței de muncă din Asia, iar acest lucru nu se traduce numai printr-un număr crescut de muncitori. Forța de muncă tânără va fi mai bine educată și va avea aptitudini mai multe decât lucrătorii din India din prezent”, spune Anis Chakravarty, economist la Deloitte India.
Iar “Vara Indiană”, care va dura decenii, nu este singura economie asiatică ce va crește semnificativ. Indonezia și Philippine au, de asemenea, populații tinere, ceea ce înseamnă că vor experimenta același ritm de creștere.
Dar creșterea economică în India nu va fi atinsă, susțien economiștii de la Deloitte, dacă autoritățile nu vor elabora si cadrul politic și legislativ necesar, care să susțină și să promoveze acest avans. În caz contrar, această populație tânără nu va reprezenta decât un risc crescut de șomaj și asistați social.
La polul opus, țările care se vor confrunta cu cel mai ridicat risc de îmbătrânire a populației în următoarele decenii sunt China, Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Thailanda și Noua Zeelandă.
Australia, care se numără printre statele cu cea mai îmbătrânită populație, a găsit soluția: și-a deschis porțile către imigranți educați și înalt specializați, care rezolvă problemele de pe piața muncii.
Japonia este, de asemenea, una dintre țările asiatice cu o populație îmbătrânită, cee a ce ridică deja proleme cu deficitul de forță de muncă în tot mai multe domenii.
La finele anului trecut, economia Indiei a întrecut-o pe cea din Marea Britanie pentru prima dată în ultimul secol, devenind, astfel, a şasea cea mai mare economie după valoarea PIB-ului, după Statele Unite, China, Japonia, Germania şi Franţa, potrivit Foreign Policy.
În februarie anul trecut, India a întrecut China la capitolul celei mai rapide dezvoltări economice, iar Fondul Monetar Internaţional estimează că PIB-ul ţării ar putea creşte cu 7,6% în 2017.
Totodată, noile proiecţii ale ONU arată că populaţia Indiei urmează să o depăşească pe cea a Chinei până în 2024. India are în prezent 1,3 miliarde de locuitori, iar China 1,4 miliarde.
Pe acelasi subiect: