Marea recesiune, care a debutat in momentul prabusirii pietei creditelor neperformante, spargand bula imobiliara, a atras dupa sine un val de falimente, unele dintre ele fiind printre cele mai mari din Statele Unite.

Revista Forbes a intocmit un clasament al celor mai rasunatoare falimente, incepand din decembrie 2007, dupa datele oferite de Biroul National de Cercetare Economica, si prezinta stadiul in care se afla respectivele companii in prezent.

1. Lehman Brothers, cu active de 691,1 miliarde de dolari (data declararii falimentului – 15 septembrie 2008)

La trei ani de cand Lehman s-a prabusit, cele mai bune dintre activele acesteia apartin acum bancii de investitii Barclays Capital, in timp ce Nomura a preluat o parte din afacere, iar BlackRock a achizitionat iShares ETF.

Prabusirea Lehman Brothers a fost cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite si a generat criza financiara mondiala care a urmat.

Cel mai mare faliment din istorie, la final. Creditorii Lehman Brothers vor primi cate 20 de centi pentru fiecare dolar investit

Americanii vor sa scoata bani din criza. Prabusirea Lehman Brothers, subiect de film la Hollywood. Vezi trailer

2. Washington Mutual, cu active de 327,9 miliarde de dolari (26 septembrie 2008)

Considerat a fi unul dintre cele mai mari falimente din Statele Unite, depozitele de 188 de miliarde de dolari ale WaMu au fost confiscate de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), organismul guvernamental care garanteaza siguranta depozitelor.

FDIC a vandut activele companiei catre JPMorgan Chase pentru doar 1,9 miliarde de dolari.organ Chase for just $1.9 billion.

3. General Motors, cu active de 91 miliarde de dolari (1 iunie 2009)

Tinuta in viata cu imprumuturi de salvare guvernamentale, producatorul auto a renuntat la activele „rele” si a revenit in piata in noiembrie 2010. Guvernul inca mai detine o treime din companie.

4. CIT Group, cu active de 80,4 miliarde de dolari (1 noiembrie 2009)

Revenita in piata dupa faliment, compania este condusa in prezent de fostul sef al Merril Lynch si NYSE, John Thain. Se afla inca in proces de restructurare, in efortul de a scapa de imprumuturile toxice.

5. Chrysler, cu active de 39,3 miliarde de dolari (30 aprilie 2009)

Impinsa spre faliment de administratia Obama, care i-a luat ca parteneri compania Fiat si pe Sergio Marchionne in efortul de a redresa producatorul auto. Trezoreria a vandut, in iulie, ultimele actiuni ale companiei catre Fiat, la un pret foarte mic.

Citeste si:

Editorial Bloomberg: Sunt indeajuns de multi bani in lume pentru a salva bancile de la colaps?

America sau Europa? Care este cea mai mare amenintare pentru economia lumii