Cel mai mare faliment din istorie, la final. Creditorii Lehman Brothers vor primi cate 20 de centi pentru fiecare dolar investit
Lehman Brothers Holding va solicita marti judecatorului care supravegheaza derularea celui mai mare faliment din istorie sa avizeze si sa trimita pentru votare creditorilor bancii un plan de rambursare de 65 miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 20% din creante, potrivit Reuters. Lehman Brothers este prima banca de investitii de pe Wall Street care a dat faliment, pe 15 septembrie 2008, acesta reprezentand debutul crizei financiare mondiale.
Banca de investitii propune restituirea catre creditori, in medie, a 20 de centi pentru fiecare dolar datorat.
Creditorii norocosi, respectiv cei care au investit in derivate, vor primi aproape 28% din sumele datorate.
Daca judecatorul va considera ca programul de plati este adecvat si sumele suficiente, creditorii vor vota asupra planului pe 4 noiembrie.
Daca acestia vor accepta la randul lor propunerea administratorului special, justitia si-ar putea da avizul final in luna decembrie, aducand la un pas de incheiere epopeea Lehman, la mai mult de trei ani de la falimentul rasunator al bancii.
Falimentul bancii americane a transformat criza creditelor ipotecare din SUA intr-o criza financiara globala, inghetand pietele de credit si aruncand economia mondiala in cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Creantele totale revendicate de creditorii Lehman se ridica la peste 300 miliarde de dolari. Doua grupuri de investitori care detin in total creante de circa 100 miliarde de dolari au promis deja ca vor sustine planurile bancii.
Aceste asocieri, un sindicat al detinatorilor de obligatiuni condus de cunoscutul fond de hedging Paulson & Co. si un grup al creditorilor pe derivate din care fac parte nume precum Goldman Sachs si Morgan Stanley, au propus propriile planuri de rambursare inainte de accepta versiunea Lehman.
Un holding al afiliatilor din Asia ai Lehman, care are creante de circa 20 miliarde de dolari, a anuntat de asemenea ca sprijina planurile bancii.
Lehman Brothers avea active de 639 miliarde de dolari pe 15 septembrie 2008, cand a intrat in faliment, de sase ori mai mult decat orice alta companie americana care s-a prabusit de-a lungul istoriei.
Pe acelasi subiect: