Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times. 

"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick. 

Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI. 

Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazica un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters. 

Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple injectii de lichiditate vor fi insuficiente. 

Liderii europeni trebuie sa se asigure ca bancile vor directiona acei bani catre economia reala, pentru a preveni o criza a creditului asemanatoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers in 2008. 

"Daca bancile vor primi ajutoare de urgenta, vor fi necesare presiuni asupra lor pentru a continua sa-si finanteze clientii", a spus Zoellick. 

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a dezmintit joi informatii aparute in presa conform carora creditorul de la Washington ar pregati un pachet de asistenta pentru Spania. 

Sursa: Mediafax