Potrivit agenţiei locale de presă WAM, decretul preşedintelui are rolul ”să susţină cooperarea pentru a crea relaţii bilaterale”, potrivit agenţiei.

Anunţul a survenit în contextul în care operatorul aerian israelian El Al Airlines a efectuat pe 31 august prima cursă directă între Ben Gurion Airport din Tel Aviv şi capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, având la bord o delegaţie israeliană şi consilieri ai preşedintelui american Donld Trump.

Liderul de la Casa Albă a intermediat acordul anunţat pe 13 august pentru normalizarea relaţiilor din Israel şi Emiratele Arabe Unite, scrie News.ro.

Acordul dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite va fi semnat oficial după negocieri detaliate referitoare la deschiderea ambasadelor şi legăturile comerciale şi de transport.

În prezent nu există legături aeriene oficiale între cele două ţări şi nu este clar dacă avioanele El Al vor putea să zboare deasupra Arabiei Saudite, care nu are relaţii oficiale cu Israelul, pentru a reduce timpul călătoriilor.

În luna mai, un avion al Etihad Airways a zburat din Emiratele Arabe Unite la Tel Aviv pentru a livra provizii palestinienilor destinate combaterii epidemiei de coronavirus. Acesta a fost primul zbor către Israel efectuat de operatorul din Emiratele Arabe Unite.