"Presedintele Rusiei a semnat un decret referitor la demisia vicepremierului si ministru al Finantelor Aleksei Kudrin", a spus Timakova, citata de agentiile ruse.

Anterior, in cursul zilei de luni, presedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a somat pe ministrul de Finante sa demisioneze sau sa-si confirme loialitatea, dupa ce acesta a declarat ca nu va participa la un nou Guvern sub conducerea sa.

"Daca nu sunteti de acord cu politica presedintelui, pe care o pune in practica Guvernul, aveti o posibilitate, sa demisionati. Daca estimati ca exista dezacorduri, va puteti semna demisia aici si acum", a afirmat Medvedev, potrivit agentiei Itar-Tass.

"Trebuie sa va hotarati foarte repede si sa-mi dati un raspuns astazi: sau plecati de la principiul ca dezacordurile la care faceti referire nu exista si atunci ar trebui sa va explicati. Daca aceste divergente exista, nu vad alta solutie", a adaugat el.

"Puteti sa primiti sfaturi de la cine vreti, dar atat timp cat eu sunt presedinte, eu iau acest gen de decizii", a precizat presedintele, dupa ce Kudrin a raspuns ca intentioneaza sa discute aceasta problema cu premierul Vladimir Putin.

Presedintele rus s-a exprimat in cursul unei reuniuni la Dmitrovgrad (Volga), in prezenta lui Kudrin, la doua zile dupa anuntul candidaturii premierului Vladimir Putin la prezidentialele din martie.

Conform acestui anunt, facut in cadrul unui Congres al partidului majoritar Rusia Unita, Medvedev va deveni atunci prim-ministru.

Dupa aceste anunturi, Aleksei Kudrin, care conduce Ministerul de Finante din anul 2000, a declarat duminica dimineata ca va refuza sa faca parte din Guvern daca Dmitri Medvedev va deveni premier.

"Nu ma vad intr-un nou Guvern. Nimeni nu mi-a propus nimic, de altfel. Cred ca diferendele pe care le am nu imi vor permite sa fac parte din acesta", a declarat ministrul.

Considerat un adept al controlului cheltuielilor, el a afirmat la Washington, unde participa la o reuniune a G20, ca are cu Medvedev "numeroase dezacorduri privind politica economica", in special pe tema cresterii cheltuielilor militare.

Luni, in fata ingrijorarilor exprimate de mediile de afaceri, Kudrin si-a temperat declaratiile.

"Am spus ca sunt pregatit sa lucrez in orice post, daca acest lucru ajuta la promovarea reformelor (...) si nu doar in Guvern", a precizat el, intr-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today.

Citeste si:

Cand lucrurile au functionat in "Atena Evului Mediu". Europa a mai avut o moneda unica in secolul XV

Dupa 20 de ani de la colapsul sovietic, Moscova devine cel mai vanat oras de catre antreprenori