În prezent, redresarea cererii globale a încetinit, iar Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, ar trebui să restabilească gradual producţia, în linie cu redresarea cererii, pentru a nu supraîncălzi piaţa, a afirmat Novak la postul de televiziune Rossiya-24, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat: "În prezent furnizarea este mai scăzută decât cererea cu aproximativ 1,5-2 milioane de barili, ceea ce permite reducerea graduală a stocurilor. Aceste evoluţii sprijină echilibrul pieţei şi evoluţiile pozitive".

Conform unui raport consultat de Reuters, alianţa OPEC+ nu a recomandat la reuniunea de joi modificarea actualei ţinte de reducere a producţiei cu 7,7 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 8% din cererea globală.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a crescut joi cu 1,08 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 43,30 dolari.

Pandemia cu coronavirus ameninţă speranţele unei redresări economice globale, reducând cererea pentru combustibili, deşi declinul preţului ar putea majora profiturile rafinăriilor, se arată într-o analiză realizată de Eurasia.

Reducerea record a producţiei de către Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, a ajutat la sprijinirea preţului, dar datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de ţiţei.

Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 40 de dolari în prezent.