"Suntem într-un moment foarte particular al istoriei europene", a explicat ministrul în timpul prezentării în faţa presei, marţi, a cărţii "Noul imperiu", o lucrare de circa 100 de pagini publicată la editura Gallimard şi pe care, după cum a explicat el, a scris-o în timpul vacanţei de Crăciun, scrie Agerpres.

"Este prima dată după 1957 când UE poate fie să dispară, fie să fie redusă la nimic pe scena internaţională", a atenţionat Le Maire, marcând astfel intrarea sa în campania pentru alegerile europene din 26 mai, în care s-a angajat alături de Nathalie Loiseau, cap de listă pentru La Republique en Marche (LREM).

În cartea sa, ministrul francez reia temele care îi sunt dragi, precum nevoia de a afirma "suveranitatea europeană" în faţa Chinei şi "noilor sale drumuri ale mătăsii", dar şi în faţa SUA, intrate în era "America First" a lui Donald Trump.

"Suntem în faţa unei alegeri simple: fie unitate mai puternică, fie feudalizare. În faţa riscului feudalizării, propun ceea ce eu numesc noul imperiu", un spus Le Maire, precizând că foloseşte acest termen "pentru a trezi conştiinţele asupra a ceea ce poate fi o putere europeană".

"Un imperiu cu reguli, care respectă statul de drept, cu frontiere, cu o cultură, cu naţiuni care au fiecare identitatea sa, cultura sa, memoria sa care trebuie respectate", a afirmat ministrul francez, negând că ar avea el însuşi ambiţii la Bruxelles după alegeri.

În cartea sa, Le Maire face un inventar nu prea plăcut al unei UE afectate de trei crize: cea provocată de respingerea Tratatului Constituţional de către Franţa şi Olanda în 2005, cea economică din 2008 şi, în sfârşit, cea a migraţiei din 2015.

El constată de asemenea că Parisul şi Berlinul nu mai pot să ia singure deciziile: "Cuplul franco-german este necesar, însă el poate să nu fie suficient. Trebuie să învăţăm să convingem altfel", a spus el.

Potrivit lui Bruno Le Maire, este necesar ca UE să acorde mai multă atenţie ţărilor din Europa de Est, în special Poloniei, "care devine tot mai mult unul dintre statele-cheie ale construcţiei europene".