Ministrii britanici ii critica pe "talibanii capitalului" de la Banca Angliei ca pun piedici mediului de afaceri
Banca Angliei
Ministrul britanic pentru mediul de afaceri, Vince Cable, i-a criticat dur pe unii dintre oficialii Bancii Angliei, calificandu-i drept "talibanii capitalului", deoarece ar limita creditarea catre firmele mici prin impunerea unor rezerve de capital prea mari in sistemul bancar.
Vince Cable a expus astfel tensiunile dintre guvernul britanic si Banca Angliei, acuzata ca desfasoara o politica monetara prea restrictiva, care limiteaza revenirea economiei. El considera ca banca centrala cenzureaza creditarea catre intreprinderile mici prin impunerea unui nivel "oneros" al rezervelor de capital in sistemul bancar, pentru a preveni viitoare socuri. Opinia este impartasita si de ministrul Finantelor, George Osborne.
"Una dintre temerile din mediul de afaceri este ca asa-numitii «talibani ai capitalului» de la Banca Angliei impun masuri restrictive care, in aceasta etapa delicata a revenirii economiei, ar putea ingreuna activitatea si extinderea companiilor", a comentat Cable pentru Financial Times, preluat de Mediafax.
El a precizat ca cele mai mari riscuri sunt concentrate in zona creditarii catre firme. "Este clar ca principalele banci nu reusesc sa sustina companiile britanice performante in zone cheie, precum exportul si inovarea", a afirmat oficialul.
Osborne a avertizat anterior referitor la pericolul de a se ajunge la o "stabilitate de cimitir" si spera ca noul guvernator, Mark Carney, va remodela atitudinea bancii centrale fata de bancile comerciale, descrisa anterior de un oficial al Trezoreriei drept "jihadista".
Tensiunile au fost reaprinse in luna iunie, cand intentia bancii centrale de a impune cerinte de capital mai stricte asupra Nationwide, unul dintre cei mai prolifici creditori ipotecari din Marea Britanie, ameninta sa deraieze revenirea pietei imobiliare.
Activitatea Nationwide urma sa fie afectata de necesitatea suplimentrarii rezervelor de capital, deoarece banca nu se incadra in rata minima de adecvare de 3% fata de soldul creditelor. Graham Beale, CEO-ul bancii, a avertizat ca politica "primitiva" a bancii centrale ar putea constrange capacitatea institutiei de a credita. Dupa cateva saptamani, odata ce canadianul Mark Carney a preluat mandatul de guvernator, autoritatile au indicat Nationwide ca ar putea prelungi pana in 2015 termenul limita pentru ameliorarea deficitului de capital.
Fostul guvernator Mervyn King, al carui mandat a luat sfarsit la jumatatea acestui an, a criticat in luna iunie bancile pentru activitatile de lobby pe langa membrii guvernului in vederea relaxarii masurilor bancii centrale menite sa reduca gradul de risc din sistem. Principalele banci criticate de King sunt Nationwide si Barclays.
Trezorerie neaga ca ar fi promovat interesele Nationwide, insa surse bancare citate de Financial Times sustin ca ministrii ar fi reactionat "furios" atunci cand au aflat de posibilele constrangeri asupra abilitatii bancii de a credita. Nationwide a intrat in gratiile guvernului dupa ce a majorat agresiv creditarea ipotecara in ultimul an, in timp ce alte banci, precum Lloyds Banking Group si Santander UK, au luat masuri pentru restrangerea activelor.
Industria financiara spera insa ca noul guvernator isi va concentra eforturile pe regasirea unui echilibru intre siguranta sistemului financiar si stimularea cresterii economice.
Pe acelasi subiect: