Miliardarul John Paulson si mai multe fonduri de hedging americane investesc in bancile din Grecia
Miliardrul John Paulson si mai multe fonduri americane de hedging se numara printre cei mai agresivi investitori in bancile din Grecia, increzatori ca economia elena, multa vreme considerata cea mai slaba de la periferia zonei euro, a inceput sa-si revina, scrie cotidianul Financial Times.
Interesul investitorilor americani este atat de puternic incat institutiile de credit elene fac lobby pe langa guvernul de la Atena sa grabeasca vanzarea participatiilor preluate de stat in urma procesului de recapitalizare a sectorului bancar.
Paulson, renumit pentru profiturile uriase obtinute din criza creditelor subprime din SUA in 2007, a laudat "guvernul foarte favorabil pentru business al Greciei", noteaza Financial Times, preluat de Mediafax.
"Economia Greciei isi revine, iar asta ar trebui sa ajute si sectorul bancar", a declarat John Paulson. Miliardarul a confirmat ca fondul pe care il conduce, Paulson & Co, are participatii semnificative la Piraeus Bank si Alpha Bank, institutiile de credit elene care au iesit cel mai bine din criza. Ambele sunt bine capitalizate si pregatite sa-si revina, daca au parte de un managament bun, a adaugat el.
Paulson & Co este cel mai cunoscut dintre fondurile de hedging cu investitii in bancile elene, printre care se numara si Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital si Och-Ziff, afirma surse apropiate situatiei. Fonduri de investitii pe termen lung precum Wellington Capital Group si Fidelity au de asemene participatii la bancile elene.
Alpha si Piraeus sunt considerate cele mai atractive institutii de credit pentru investitori, dupa ce in urma recapitalizarii actionarii privati au ramas cu detineri totale de 16%, respectiv 20%, si au reusit sa evite preluarea managementului de catre stat.
Preturile actiunilor Alpha si Piraeus sunt in crestere cu cate 8% de la recapitalizarea de catre stat. Instrumentele financiare care pot fi preschimbate in actiuni la anumite cotatii (warrant-uri) au crescut cu peste 100% in cazul Alpha si 80% in cel al Piraeus.
Warrant-urile pot fi preschimbate pentru titluri platind un pret prestabilit. Preschimbarea mai rapida a warrant-urilor in actiuni ar asigura un transfer mai accelerat al proprietatii asupra bancilor inapoi catre sectorul privat. "Ar fi bine sa gasim o cale de a accelera continuarea privatizarii. (...) Cererea investitorilor creste puternic", a declarat directorul financiar al Alpha Bank, Vassilios Psaltis.
Bancherii considera, insa, ca preturile de conversie sunt prea ridicate pentru a tenta fondurile de hedging. "Bancile si guvernul ar vrea ca reprivatizarea sa fie accelerata prin reducerea preturilor de conversie. Dar troica este problema", a afirmat un bancher elen.
Troica creditorilor internationali, formata din Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana si responsabila cu supravegherea acordurilor de imprumut pentru statul elen, se va opune probabil oricarei renegocieri a termenilor, considera bancherii.
Cele mai mari banci elene au operatiuni si in Romania. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.
Cotidianul elen Kathimerini a scris la inceputul saptamanii trecute, citand surse apropiate discutiilor, ca bancile din Grecia vor fi nevoite sa-si limiteze operatiunile din Europa de Sud-Est, dupa ce Comisia Europeana le-a cerut sa promita ca nu vor transfera fonduri cu scopul de a-si consolida subsidiarele din regiune.
Tot Kathimerini a scris ulterior ca grupul National Bank of Greece (NBG) se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, unde detine Banca Romaneasca, in cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeana.
NBG a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est, potrivit publicatiei elene Kathimerini. Astfel, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania.
John Paulson este actionar al companiei canadiene Gabriel Resources, care dezvolta in Romania proiectul Rosia Montana. Miliardarul controleaza 16% din actiunile Gabriel Resources, potrivit Reuters. Gabriel Resources detine 80,46% din capitalul social al societatii Rosia Montana Gold Corporation. Pe langa Paulson, in spatele companiei canadiene se afla alte nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii Beny Steinmetz si Thomas Kaplan. Restul actiunilor la Rosia Montana Gold Corporation sunt detinute de statul roman, prin compania Minvest.
Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Pe acelasi subiect: