Metropola care se scufundă cel mai rapid din lume. Țara nevoită să-și schimbe capitala, începând din acest an
Jakarta, inundatii
Inundațiile devastaroare din primele zile ale anului din Jakarta, soldate cu moartea a 53 de persoane, sunt încă un indiciu al necesității mutării capitalei Indoneziei, acțiune pe care autoritățile o demarează din acest an.
Ploile torenţiale au început să cadă în ajunul Anului Nou, declanşând inundaţii şi alunecări de teren în regiunea Jakarta, dar şi în regiunea Lebak, situată în sud-vestul insulei Java, la o sută de kilometri de capitală.
Peste 170.000 de persoane care locuiau în cartierele afectate de inundaţii rămân în continuare în adăposturi.
Capitala Indoneziei este afectată în mod constant de inundaţii în timpul sezonului ploios din Indonezia, care începe la sfârşitul lunii noiembrie.
Autoritățile indineziene au anunțat, anul trecut, că Jakarta, capitala țării va fi mutată, ca urmare a supraaglomerării, dar și din cauza faptului că metropola cu 30 de milioane de locuitori se scufundă.
Preşedintele indonezian Joko Widodo a dezvăluit amplasamentul viitoarei capitale, ce va fi ridicată în partea indoneziană a insulei Borneo, în provincia Kalimantanul de Est.
Guvernul a elaborate o lege, însoţită de un studiu de fezabilitate, pentru noua capitală, a mai declarat preşedintele, iar ministrul planificării, Bambang Brodjonegoro, a precizat că achiziţionarea terenurilor începe în 2020.
Mutarea capitalei va dura 10 ani și va costa 466 miliarde de rupii (32,79 miliarde de dolari), din care statul va contribui cu 19%, restul urmând să provină din parteneriat public-privat şi din investiţii private, a precizat Widodo. În costul total intră construirea noilor clădiri guvernamentale şi a locuinţelor pentru circa 1,5 milioane de funcţionari publici.
Jakarta, metropola care se scufundă cel mai rapid din lume
Jakarta este și metropola care se scufundă cel mai rapid din lume. Orașul stă pe un teren mlăștinos, scăldat de apele Mării Java, este străbătut de nu mai puțin de 13 râuri, iar cercetătorii susțin că metropola ar putea fi în totalitate sub ape până în 2050.
Jakarta este tot mai des inundată în ultima perioadă, iar experții se tem că ce e mai rău abia urmează. Dar nu este vorba numai de inundațiile care îneacă din ce în ce mai des pământul, ci de faptul că orașul dispare sub apă, la propriu.
“Posibilitatea ca Jakarta să se scufunde nu este o glumă. Dacă analizăm măsurătorile făcute până acum și viteza cu care apa înaintează spre uscat, până în 2050, 95% din nordul orașului va fi scufundat”, spune Heri Andreas, care a studiat miscările pământului în ultimii 20 de ani, la Institutul de Tehnologie din Bandung.
Inevitabilul deja a început: nodul Jakartei s-a scufundat cu 2,5 centimetri în 10 ani și continuă să se scufunde chiar și cu 25 de centrimetri în unele zone, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de media la nivel mondial pentru orașele de coastă.
Analizele experților arată că Jakarta se scufundă, în medie, cu 15 centrimetri anual, iar aproape jumătate din oraș se află deja sub nivelul mării.
Indonezia nu este prima ţară din Asia de Sud-Est care îşi mută capitala. În 2005, regimul militar din Myanmar a transferat capitala la Naypyidaw, oraş situat la 320 km distanţă de capitala din perioada colonială, Yangon. În anii 1990, liderul malaezian Mahathir Mohamad a construit o capitală administrativă la Putrajaya, la 33 km de Kuala Lumpur.
Pe acelasi subiect: