Uniunea Europeana reprezinta o realizare remarcabila si un model fara precedent pentru o cooperare pasnica, a afirmat Trudeau, la o zi dupa ce Parlamentul European a dat unda verde istoricului Acord de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA).

Prin acest discurs, Trudeau se distanteaza atat de SUA sub noul presedinte Donald Trump, care a pus sub semnul intrebarii relevanta si viitorul UE, cat si de Marea Britanie, care a votat pentru iesirea din blocul comunitar.

O voce europeana eficienta pe scena mondiala nu este doar de dorit, ci este chiar esentiala, a spus el.

"Sunteti un jucator vital in rezolvarea provocarilor cu care ne confruntam cu totii in comunitatea internationala", a subliniat premierul canadian. "Intr-adevar, intreaga lume are de castigat de pe urma unei Uniuni Europene puternice", a adaugat el.

Trudeau, care va efectua de asemenea o vizita in Germania, a mai declarat ca Uniunea Europeana si Canada impartasesc increderea in democratie, transparenta si statul de drept, in drepturile omului, incluziune si diversitate.

"In aceste vremuri, stim ca trebuie sa alegem sa conducem economia internationala, si nu doar sa fim supusi capriciilor ei", a afirmat el, conform textului discursului dat presei in avans, adaugand ca ambele parti au aratat ca apreciaza comertul si considera ca acesta poate aduce prosperitate pentru cetateni.

Atat Canada, cat si UE trebuie sa se asigure ca CETA, care ar urma sa intre in vigoare in cateva luni, este benefic pentru cetateni, a spus el.

"Daca vom avea succes, CETA va deveni un exemplu pentru toate viitoarele acorduri comerciale ambitioase. Daca nu vom avea succes, acesta ar putea foarte bine sa fie ultimul. Asadar, sa nu facem nicio greseala, este un moment important pentru noi", a atras atentia Trudeau.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, acordul de liber-schimb UE-Canada (CETA), in prezenta premierului canadian Justin Trudeau. Aprobarea tratatului, care a fost insotita de proteste organizate de mai multe ONG-uri la Strasbourg, va duce la ridicarea vizelor pentru romani si bulgari la intrarea in tara nord-americana.

Prin acest vot favorabil, o mare parte din CETA ar urma sa intre in curand in vigoare in mod provizoriu, pana cand acordul va fi ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din UE, proces care ar dura ani.

Prin adoptarea CETA se deschide de asemenea calea pentru eliminarea vizelor de intrare in Canada pentru cetatenii romani si bulgari, de la 1 decembrie 2017, aceasta fiind conditia pusa de Bucuresti si Sofia pentru a-si da consimtamantul pentru tratat.