Romanii si bulgarii vor calatori fara vize in Canada. Ce este CETA, acordul comercial semnat intre Bruxelles si Ottawa
Semnarea acordului CETA intre UE si Canada
Cetatenii romani si bulgari vor putea circula fara vize in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017, ca urmare a semnarii Acordului Economic si Comercial Cuprinzator (CETA) din UE si Canada, o prima etapa a liberaliazii regimului de vize urmand sa aiba loc de la 1 mai 2017, a anuntat Guvernul Romaniei.
"In urma discutiilor intense din ultimele luni intre cei doi Prim-ministri, Dacian Ciolos si Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017", se arata intr-un comunicat de presa al Executivului remis presei.
"Este un moment important pentru Romania nu doar pentru ca se deschide accesul romanilor la beneficiile Tratatului comercial intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), dar si pentru ca se elimina ultima discriminare existenta pentru cetatenii romani fata de ceilalti cetateni europeni in chestiunea circulatiei fara bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, ca aceasta liberalizare a regimului vizelor va crea oportunitati importante pentru oamenii de afaceri romani care doresc sa dezvolte proiecte cu parteneri canadieni. Ii multumesc domnului prim-ministru Justin Trudeau pentru implicarea personala in negocierea acestui obiectiv al Romaniei si pentru deschiderea aratata in discutiile pe care le-am purtat in acest an pe tema liberalizarii regimului de vize", a declarat premierul Dacian Ciolos, potrivit sursei citate.
O parte dintre romani vor putea merge fara viza in Canada din mai 2017
In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza, se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, in urmatoarele luni, oficialii romani vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregati o tranzitie de succes la regimul de calatorie fara vize si pentru a dezvolta aranjamentele in cadrul carora cele doua tari sa colaboreze mai bine in gestionarea oricaror tendinte negative in domeniul migratiei, daca acestea ar aparea. Asigurarea unei sustenabilitati pe termen lung pentru ridicarea deplina a vizelor reprezinta un obiectiv care este in interesul ambelor tari.
Conform comunicatului, obiectivul eliminarii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Canada a fost atins dupa un exercitiu diplomatic intens din partea Guvernului Romaniei, cu sprijinul europarlamentarului Sorin Moisa, in coordonare cu Comisia Europeana. De asemenea, un rol important pentru atingerea obiectivului eliminarii vizelor l-a avut implicarea cu resurse consistente la nivel tehnic a Ministrului de Interne, Dragos Tudorache si a Ministrului canadian al Imigratiei, John McCallum.
Si presedintele Klaus Iohannis saluta semnarea Tratatului comercial intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), ce a avut loc duminica la Bruxelles, seful statului considerand ca impactul deciziilor luate va fi dublu benefic pentru cetatenii romani.
"Pe de o parte, se elimina tratamentul diferit in comparatie cu ceilalti cetateni europeni in chestiunea circulatiei fara bariere pe teritoriul Canadei, pe de alta parte cetatenii romani vor putea beneficia de efectele economice pozitive ale acestui acord de comert liber dintre Uniune si Canada", a anuntat Presedintia.
Ce este CETA, acordul semnat intre UE si Canada
Donald Tusk, a salutat decizia Canadei de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetatenii Romaniei si Bulgariei pana la sfarsitul anului 2017 intr-un discurs sustinut dupa semnarea duminica, la Bruxelles, a Acordului Economic si Comercial Cuprinzator (CETA) cu ocazia summitului UE-Canada, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau, potrivit textului mesajului sau postat pe pagina internet a Consiliului European.
"Am semnat astazi, de asemenea, un acord de parteneriat strategic. Acesta confera un cadru solid pentru extinderea cooperarii noastre intr-o gama larga de domenii, in special politica externa, gestionarea crizelor, securitate si aparare, energie si clima, mobilitate sporita si schimburi de la popor la popor. Salut decizia Canadei de a ridica obligativitatea vizelor pentru toti cetatenii bulgari si romani pana la sfarsitul anului 2017", a declarat, duminica, presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Anterior, Romania si Bulgaria isi ridicasera obiectiile cu privire la tratatul CETA, in urma acordului la care au ajuns cu Canada in chestiunea liberalizarii regimului de vize. Toate statele din UE isi dadusera consimtamantul pentru incheierea acestui tratat, cu exceptia Belgiei, care a avut nevoie de acordul tuturor celor cinci entitati federale componente. Dupa saptamani de disensiuni interne belgiene, ministrul de externe al Belgiei, Didier Reynders, a semnat sambata acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada.
CETA, care va elimina 99% din taxele vamale intre UE si Ottawa, va fi aplicat provizoriu si partial odata cu ratificarea de catre Parlamentul European si legislativul canadian in lunile urmatoare. Acordul, a carui semnare survine la capatul a sapte ani de negocieri, va trebui apoi aprobat de toate parlamentele nationale si regionale ale UE pentru a deveni definitiv.
"Astazi este unul dintre cele mai importante summituri din ultimii ani. Uniunea Europeana si Canada deschid un nou capitol in relatia lor", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa semnarea acordului.
Ridicarea vizelor pentru SUA, un vis indepartat
Daca ridicarea vizelor pentru Canada a devenit realitate, lucrurile nu sunt la fel de simple in cazul regimului de vize pentru SUA. In urma unei intalniri cu vicepresedintele american, Joe Biden, la Washington, in luna mai, premierul Dacian Ciolos declarat ca Romania nu se poate astepta la decizii formale legate de programul Visa Waiver in perioada imediat urmatoare, dar ca poate continua sa insiste pe acest subiect.
"Am abordat si acest subiect cu vicepresedintele Biden (al vizelor pentru cetatenii romani-n.r). (...) Partenerii nostri americani inteleg interesul si asteptarile Romaniei pentru a gasi solutii in acest sens. Sigur, ne-au reamintit ca exista anumite criterii, pe care in mare parte le respectam, e doar acel criteriu privind numarul de dosare sau procentul de dosare respinse privind solicitarile de viza. E un subiect care este in dezbatere in Congres. Stim si faptul ca deciziile nu depind atat de mult de Administratie, cat mai ales de Congres, mai ales fiind si in Statele Unite un an electoral, este un subiect vizavi de care nu ne putem astepta la decizii formale in perioada imediat urmatoare", declara Ciolos, dupa intalnire.
Potrivit premierului, autoritatile romane vor continua sa insiste pe acest subiect care ramane pe agenda bilaterala."Este important si pentru noi ca autoritatile americane si prietenii americani sa inteleaga ca atunci cand vorbim de un parteneriat, si mai ales de un parteneriat strategic, avem si noi din acest punct de vedere asteptari", a mai sustinut seful guvernului roman.
In acelasi context, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, declara recent ca nu este foarte optimist cu privire la sansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver in 2016, avand in vedere ca participantii romani la acest program au o rata de refuz mai mare decat procentul minim legal de 3%.
"Legea americana cere ca participantii la programul Visa Waiver sa aiba o rata de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz in cazul Romaniei, publicate acum mai bine de un an, arata ca, desi evolutia era in directia buna, rata de refuz era inca in mod considerabil mai mare de 3% si, de aceea, Romania nu se califica inca pentru acest program", a afirmat Klemm.
El a precizat ca, in conditiile in care rata de refuz in cazul Romaniei ramane "in jur de 10%" si contextul politic nu este favorabil modificarii legii astfel incat procentul minim sa fie crescut, ii este foarte greu sa fie optimist in legatura cu includerea Romaniei in programul Visa Waiver.
Programul Visa Waiver, lansat in 1986, vizeaza 38 de tari, intre care si statele membre ale UE, cu exceptia Bulgariei, Croatiei, Ciprului, Poloniei si Romaniei.
Pe acelasi subiect: