"Nimeni nu poate spune daca Uniunea Europeana va mai exista in forma actuala peste 10 ani. Daca vrem sa mai existe, atunci trebuie sa luptam din greu pentru ea", a afirmat Schulz, atragand atentia ca in Uniune actioneaza "forte care vor sa ne dezbine" cu urmari dramatice.  

Seful legislativului european a reactionat astfel la avertismentul recent al ministrului luxemburghez de externe si al migratiei, Jean Asselborn, conform caruia Uniunea Europeana s-ar putea destrama.  

Presedintele PE nu a precizat ce anume ameninta Uniunea, dar cea mai mare parte a interviului se axeaza pe criza migrantilor, care a pus la incercare unitatea si toleranta blocului comunitar anul acesta.  

"Uniunea Europeana nu este fara alternative, o evolutie inversa este, fireste, posibila", a estimat Schulz, explicand ca alternativa ar fi "o Europa a nationalismului, o Europa a granitelor si zidurilor". "Acest lucru ar fi dezastruos pentru ca o astfel de Europa a condus in mod repetat continentul nostru spre catastrofa", a avertizat el.  

UE se confrunta cu disensiuni in privinta crizei migrantilor, mai ales intre cancelarul german Angela Merkel, care a condus eforturile de primire a refugiatilor sirieni, si lideri din fostul Est comunist, care se opun planului UE de distribuire de cote de refugiati, aminteste Reuters, transmite Agerpres.

Si Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor pare amenintat, unele state reintroducand controale la frontiere.

Saptamana trecuta, Grecia a cerut ajutor european pentru securizarea frontierelor sale si gestionarea valului de migranti, dezamorsand amenintarile unor state comunitare privind o eventuala excludere a sa din Spatiul Schengen, mai scrie Reuters.  

Potrivit lui Martin Schulz, nicio tara nu poate gestiona singura provocari precum migratia, acest lucru fiind posibil numai la nivelul intregii Uniunii.