Incetinirea vine pe fondul dezbaterilor privind extinderea programului de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 de miliarde euro, lansat de BCE, in martie, pentru a stimula economia si a evita riscul unei spirale deflationiste. 

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in zona euro, care masoara activitatea in industrie si sectorul serviciilor, s-a situat in septembrie la 53,9 puncte, de la 54,3 puncte luna precedenta, potrivit estimarii companiei Markit, Londra. Analistii se asteptau la un declin de pana la 54,1 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte indica o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte, o contractare a economiei. 

In T3 din 2015, PIB-ul zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4%, similara cu estimarea analistilor intervievati de Reuters, potrivit PMI.

"Exporturile sunt sub presiune din cauza situatiei din Asia si aceste probleme au redus cererea. Chiar si in SUA se inregistreaza dificultati", a declarat Chris Williamson, economist al Markit. 

Conform prognozei revizuite a BCE, in 2015 economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,5%, fata de o expansiune de 1% estimata anterior, reflectand impactul favorabil al scaderii pretului la titei si al deprecierii euro. 

Analistii considera ca programul BCE de relaxare cantitativa, deprecierea euro si declinul pretului titeiului vor stimula economia zonei euro in acest an.