Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 45,3 puncte în noiembrie, de la 50 de puncte în octombrie, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este uşor peste aşteptările analiştilor, de 45,1 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Există indicii că după reacţiile iniţiale ale oamenilor de afaceri la restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei activitatea în a doua parte a lunii a fost peste aşteptări. Încă este o situaţie dificilă, dar nu atât de rea cum ne aşteptam", a apreciat Peter Dixon, de la Commerzbank, scrie Agerpres.

Indicele care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro a scăzut mai mult decât se estima, la 41,7 puncte, de la 46,9 de puncte în octombrie. Este cel mai redus nivel din mai, când primul val al pandemiei afecta semnificativ Europa.

Dar indicele privind aşteptările mediului de afaceri a urcat la 60,4 puncte, de la 56,5 puncte în octombrie. Conform datelor Reuters, economia zonei euro se va contracta în trimestrul patru din 2020, dar estimările pentru 2021 vor fi revizuite în creştere, pe fondul optimismului legat de vaccinurile anti-COVID-19 şi de aşteptările privind noi măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

"Faptul că vaccinurile sunt aproape de a fi folosite pe scară largă reprezintă un motiv de optimism pentru 2021", a declarat Dixon.