"In momentul in care constructia europeana se perfectioneaza, dificultatile legate de zona euro au pus in evidenta o sensibilitate in crestere si periculoasa in opiniile publice din diferite tari, cu o tendinta spre antagonism", a declarat Monti in cadrul unei intalniri cu presa dupa o reuniune cu Van Rompuy la Cernobbio (nord), in cadrul unui forum economic.

Monti a deplans "reemergenta vechilor stereotipuri si a vechilor tensiuni", in special intre tarile din nord si cele din sud.

"Este paradoxal si trist, intr-o faza in care speram sa completam integrarea, vedem dimpotriva un fenomen periculos cu numeroase populisme ce vizeaza o dezintegrare in aproape toate tarile membre", a continuat oficialul, preluat de Mediafax.

De unde ideea de a gazdui simbolic, la Roma, in Capitoliu, unde a fost semnat in 1957 tratatul fondator al Comunitatii Europene, un "summit ad-hoc" al sefilor de stat si de guvern, in scopul de a lupta impotriva "fenomenelor de respingere", a explicat Monti. "Sper ca aceasta idee se va realiza", a declarat el, adaugand ca a vorbit despre ea cu presedintele italian Giorgio Napolitano.

Van Rompuy a declarat ca "saluta" ideea sefului Guvernului italian. "Am programat discutii la sfarsitul lui 2014, dar data fiind situatia actuala, ar fi o idee buna sa avem aceasta dezbatere cu mult inainte", a declarat el.