Marile bănci centrale ale lumii facilitează accesul la dolari americani, în contextul COVID-19
Dolari, avere
Cele mai importante bănci ale lumii, inclusiv Rezerva Federală americană, Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei, au anunţat vineri o acţiune coordonată pentru a facilita accesul la dolari americani la nivel global.
"Pentru a îmbunătăţi eficienţa liniilor swap destinate furnizării de finanţare în dolari, aceste bănci centrale au convenit să crească frecvenţa operaţiunilor cu maturitatea la şapte zile de la odată pe săptămână la odată pe zi", au precizat într-un comunicat comun Rezerva Federală americană, Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei, Banca Angliei, Banca centrală a Canadei şi Banca Naţională a Elveţiei.
Aceste operaţiuni zilnice vor începe luni, 23 martie 2020 şi vor continua cel puţin până la sfârşitul lunii aprilie, precizează băncile centrale.
Liniile swap "constituie o importantă plasă de siguranţă în materie de lichidităţi pentru a atenua tensiunile de pe pieţele mondiale de finanţare şi contribuie la diminuarea efectelor acestor tensiuni asupra ofertei de credite pentru gospodării şi firme, atât la nivel naţional cât şi în străinătate", se mai arată în comunicat.
În ultimele zile, cererea mondială de dolari americani a crescut puternic, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă penurie pe fondul crizei coronavirusului.
Duminică, marile bănci centrale ale lumii au lansat o operaţiune coordonată pentru a facilita aprovizionarea pieţelor financiare cu lichidităţi.
Joi, Rezerva Federală americană a anunţat o serie de acorduri de tip 'swap' pentru a permite băncilor centrale din Brazilia, Mexic, Australia, Noua Zeelandă, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, Danemarca, Suedia şi Singapore să aibă acces facil la dolari.
Liniile de 'swap' bilaterale între băncile centrale sunt o plasă de securitate foarte importantă la nivel mondial, utilizată intens în perioada crizei financiare din 2008, pentru a evita apariţia unor probleme în aprovizionarea cu o anumită valută în perioade de criză, ceea ce ar avea consecinţe catastrofale pentru gospodării şi companii.
Pe acelasi subiect: