Ideea unei intentii a lui Cameron de a renegocia rapid cu UE conditiile apartenentei Marii Britanii la blocul comunitar, pentru a grabi convocarea referendumului, este evocata si de presa din Regat, care citeaza "surse guvernamentale".

Chiar David Cameron afirma la inceputul anului ca ar fi incantat daca aceasta consultare s-ar desfasura mai devreme.

"Este insa condamnat la o dubla negociere, cu partenerii europeni si cu propriul sau partid", spune John Springford, analist la Center for European Reform. El face o impartire a celor 331 de deputati conservatori - care ii asigura lui Cameron o majoritate fragila in Camera Comunelor - in trei grupuri aproximativ egale numeric.

Astfel, o treime ar fi favorabili ramanerii in UE, dar se abtin sa-si exprime deschis opiniile, o treime ar accepta de asemenea ramanerea in blocul comunitar, dar cu conditia unor reforme profunde, iar cei care formeaza ultima treime, euroscepticii, inclina spre iesirea Marii Britanii din UE. 

Ce vrea Cameron sa obtina de la UE

David Cameron va urmari in renegocierea relatiilor cu Uniunea obtinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natura sa afecteze interesele nationale britanice si diminuarea fluxului imigrantilor est-europeni in Marea Britanie, prin restrictionarea accesului acestora la sistemul britanic de asistenta sociala, timp de patru ani. 

Premierul britanic a primit deja atentionari din Europa ca orice implica o revizuire a tratatelor, cum ar fi libertatea de circulatie in UE, nu e de acceptat.

Cat despre optiunile alegatorilor, care vor transa chestiunea la un eventual referendum, Europa a fost abia a saptea pe lista preocuparilor manifestate cu prilejul scrutinului legislativ de saptamana trecuta, iar in prezent ei par mai degraba inclinati sa ramana in UE in schimbul unei revizuiri a raporturilor cu blocul comunitar.

Schulz le cere britanicilor sa decida rapid

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut luni britanicilor sa organizeze rapid referendumul promis de premierul David Cameron privind ramanerea in UE si abia ulterior, odata ce decizia de fond va fi luata, sa se poarte negocieri privind o eventuala revizuire a raporturilor Marii Britanii cu blocul comunitar, transmite agentia EFE.  Schulz vede astfel invers fata de Cameron succesiunea acestor doua actiuni.

Totodata, el i-a transmis lui David Cameron sa nu considere ca ar fi posibil ca aripa eurosceptica din partidul sau conservator sa ceara UE sa inainteze propuneri guvernului de la Londra, pentru ca apoi britanicii sa decida daca raman mai departe in UE. "In Europa nu asa se procedeaza", a insistat Schulz. "Trebuie mai intai sa se ia o decizie de fond. Astfel se poate lucra ulterior mai usor cu partenerii", a apreciat el.