În schimb, migraţia netă a cetăţenilor din afara UE a crescut cu 260.000 de persoane, ajungând la cel mai ridicat nivel de după 2004.

În total, numărul persoanelor care s-au mutat în Marea Britanie în intervalul octombrie 2017-septembrie 2018 a fost de 627.000, iar al celor care au plecat din această ţară a fost de 345.000, rezultând o migraţie netă de circa 283.000 de persoane.

Aceste cifre sunt ultimele publicate înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută să aibă loc la 29 martie 2019.

În decembrie, premierul Theresa May a declarat că guvernul îşi menţine promisiunea de a reduce migraţia la nivelul a 'zeci de mii'.

'Deciziile de a migra sunt complexe, iar decizia unei persoane de a se muta în sau din Marea Britanie va fi influenţată întotdeauna de o serie de factori, precum munca, studiile şi familia', a declarat Jay Lindop, directorul Centrului pentru migraţii internaţionale al ONS. 'Au apărut tipare diferite pentru migraţia europeană şi cea neeuropeană de la mijlocul lui 2016, când a avut loc referendumul cu privire la UE', a comentat el.

Per ansamblu, cifrele migraţiei nete, imigraţiei şi emigraţiei au rămas în mare parte stabile de la sfârşitul lui 2017, indică ONS.

Raportul Oficiului de Statistică mai arată că numărul cetăţenilor proveniţi din statele central şi est-europene, cunoscute ca UE-8, şi care părăsesc Marea Britanie este mai mare decât al celor care aleg să vină în această ţară.

Dacă numărul persoanelor care vin în Marea Britanie pentru a munci a coborât la cel mai scăzut nivel de după 2014, în schimb, tot mai mulţi străini vin să studieze în Regatul Unit, numărul acestor cetăţeni din afara UE situându-se la cel mai ridicat nivel din 2011.