”În cazul în care se prezintă o cerere a unei amânări a datei Brexitului, ea va fi studiată în mod favorabil”, a declarat acest oficial. ”O prelungire cu câteva luni va fi relativ simplă”, a apreciat el, scrie News.ro.

Prin discursul pe care l-a susţinut marţi în Camera Comunelor, May a introdus ”argumente raţionale” în dezbaterea pe tema ieşirii Regatului Unit din UE, s-a felicitat alt oficial european.

Premierul britanic, care nu a reuşit încă să obţină ratificarea de către Parlament a acordului retragerii pe care l-a negociat şi încheiat cu europenii, s-a angajat să organizeze un nou vot în vederea unei ratificări a acordului până la 12 martie.

Theresa May a anunţat marţi că-i lasă pe deputaţi să hotărască o eventuală amânare a Brexitului, în vederea evitării unei ieşiri fără acord din UE la 29 martie, cedând astfel presiunilor, inclusiv din tabăra sa, relatează AFP.

Majoritatea europenilor consideră că Brexitul nu va avea consecințe negative asupra statelor UE

Majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene nu se aşteaptă la consecinţe negative concrete ale Brexit-ului care să afecteze statele membre, relevă un sondaj dat publicităţii miercuri de Fundaţia Bertelsmann, preluat de agenţia dpa, preluată de Agerpres.

Potrivit anchetei, 61% dintre respondenţi au declarat că nu cred că Brexit-ul va avea consecinţe tangibile pentru alte state europene.

În schimb, 27% au fost de părere că vor exista consecinţe negative, cei mai pesimişti fiind olandezii şi polonezii, în jur de o treime dintre ei apreciind că vor exista astfel de efecte.

Acelaşi sondaj a arătat că 12% dintre intervievaţi cred că restului Uniunii Europene îi va fi mai bine fără Marea Britanie.

Fundaţia germană a chestionat 11.735 de persoane din cele 28 de state membre ale UE în decembrie.

Răspunsurile au variat foarte mult la întrebarea dacă Marea Britanie va profita de pe urma ieşirii din UE.

Aproximativ 44% dintre europeni au afirmat că Brexit-ul va fi un lucru rău pentru Marea Britanie, în timp ce 25% au fost de părere că această ţară va avea avantaje prin divorţul de UE. Restul cred că nu vor exista diferenţe pentru Marea Britanie.

Răspunsurile au diferit foarte mult în funcţie de preferinţele politice ale respondenţilor, cei care au votat pentru partide de extremă dreapta sau populiste fiind mai înclinaţi să creadă că Marea Britanie o va duce mai bine în afara UE.

Tendinţa a fost cea mai evidentă în Franţa, unde 59% dintre susţinătorii partidului condus de Marine Le Pen, Adunarea Naţională (fostul Front Naţional), au fost de părere că Brexit-ul va fi benefic pentru Marea Britanie, precum şi în Italia, unde 52% dintre susţinătorii Ligii, formaţiunea vicepremierului Matteo Salvini, au avut aceeaşi opinie.