Și cotaţia aurului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre protecţia oferită de metalul galben, pe fondul conflictului SUA-Iran.

Astfel, preţul paladiului a atins recordul de 2.020,18 dolari uncia, iar cotaţiile la argint şi platină au crescut şi ele.

Paladiul este din ce în ce mai folosit în industria auto, pe fondul reorientării producătorilor auto spre masinile pe benzină. Cererea pentru paladiu creşte an de an, în consecință crește și prețul.

"Cerinţele de mediu sunt din ce în ce mai dure, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult paladiu în fabricarea maşinilor", a explicat Yuichi Ikemizu, director în cadrul ICBC Standard Bank din Tokyo.

Preţurile la paladiu au crescut masiv, anul trecut, în condițiile în care industria auto este responsabilă pentru 80% din cererea de paladiu.

Argumentele pentru o piaţă în creştere la paladiu sunt susţinute de tranziţia producătorilor auto europeni spre automobilele pe bază de benzină, după scandalul Dieselgate, ceea ce ar putea necesita mari cantităţi de paladiu pentru construcţia de catalizatoare.

La aceasta se adaugă şi faptul că stocurile de paladiu sunt în scădere. Stocurile la depozitele monitorizate de platforma Nymex sunt la 46.965 uncii, cel mai scăzut nivel de după 2003. De asemenea, stocurile de paladiu deţinute de fonduri de tip ETF au scăzut sub nivelul de 800.000 de uncii de la 2,6 milioane uncii în 2015.

Producătorul de catalizatoare auto Johnson Matthey se aşteaptă la un deficit de 239.000 de uncii în acest an, în timp ce analiştii de la GFMS prognozează un deficit de peste un milion de uncii în fiecare din următorii trei ani pe o piaţă a paladiului estimată la 10 milioane de uncii pe an.