Potrivit unui raport elaborat de o echipa condusa de economistul sef Willem Buiter, alegerile prezidentiale americane constituie o sursa majora de incertitudine pentru economia mondiala.

"Scenariul nostru de baza este o victorie a lui Hillary Clinton si o continuitate a politicilor economice", sustin economistii de la Citigroup, adaugand ca o eventuala administratie Clinton ar duce la o expansiune bugetara.

In schimb, "o victorie a lui Donald Trump ar putea prelungi si chiar exacerba incertitudinea cu privire la politicile urmate, ceea ce ar provoca un soc pe pietele financiare. Inasprirea conditiilor financiare si o noua crestere a incertitudinii ar putea declansa o incetinire semnificativa atat in SUA cat si a economiei mondiale", sustin analistii.

Plecand de la ipoteza cresterii incertitudinii globale si a inaspririi conditiilor de finantare, "o victorie a lui Trump ar putea diminua cresterea Produsului Intern Brut mondial cu 0,7 pana la 0,8 puncte procentuale", sustin analistii de la Citigroup, ceea ce ar cobori ritmul de crestere a PIB-ul mondial sub 2%, considerat de analisti pragul pentru o recesiune globala.

Potrivit unui nou sondaj de opinie publicat joi de Universitatea Quinnipiac, Hillary Clinton a intrunit 51% din intentiile de vot pentru alegerile prezidentiale americane, fata de contracandidatul sau Donald Trump, care este creditat cu 41% din intentiile de vot ale americanilor care se vor prezenta la urne in noiembrie.