Mafioţii profită de dificultăţile întâmpinate de firme în contextul crizei coronavirusului, oferind ”ajutoare”. Forţele de ordine au constatat şi o intensificare a activităţilor mafiote în rândul şomerilor şi altor categorii sociale defavorizate, arată ziarul Il Sole 24 Ore.

”Intervenţiile Mafiei se concentrează în această perioadă, mai mult ca oricând, asupra finanţărilor, achiziţiilor şi infiltrărilor în întreprinderi”, îl citează publicaţia pe procurorul naţional antimafia Cafiero de Raho, informează Agerpres.

Cele mai multe interdicţii vizează companii din regiunile sudice Campania, din jurul oraşului Napoli, Sicilia şi Calabria. Acestea sunt urmate imediat de Lombardia, provincia bogată cu centrul la Milano, şi de Emilia-Romagna, ceea ce atestă tendinţa de transfer spre nord a banilor Mafiei.

Pe domenii de activitate, interdicţiile de a face afaceri cu statul sau administraţiile regionale şi locale au fost decise în special împotriva restaurantelor şi hotelurilor, industriei agroalimentare, distribuţiei angro şi firmelor de construcţii şi lucrări publice. Acestora li se adaugă companii private din domeniul sanitar, care furnizează dispozitive de protecţie împotriva coronavirusului sau medicamente, precum şi unele clinici private, ceea ce dovedeşte că Mafia se adaptează la condiţiile de criză.

În ultimele patru luni, când firmele au început să primească ajutoare de stat, creşterea numărului de măsuri administrative antimafia s-a accelerat puternic, depăşind cu 33% bilanţul din perioada corespunzătoare din 2019. ”Este important ca fondurile să sosească rapid, dar vom supraveghea cu atenţie distribuţia acestora”, a avertizat ministrul de interne Luciana Lamorgese după ce au fost anunţate ajutoarele.