MAE aminteste ca autoritatile egiptene au instituit interdictia de circulatie intre orele 17.00 - 07.00.

Cetatenii romani aflati in Egipt pot lua legatura cu Ambasada Romaniei la Cairo pentru a-si anunta prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati.

La nivelul ambasadei functioneaza o celula de criza, care este in permanenta legatura cu Centrul MAE pentru situatii de urgenta.

Contactele Ambasadei sunt: Telefon: (00202) 2736.01.07, Telefon direct: (00202) 2735.95.46, Fax: (00202) 2736.08.51 si Web: http://cairo.mae.ro.

Pana in acest moment, Ambasada Romaniei de la Cairo a primit aproximativ 350 de apeluri de la cetatenii romani, dintre care 50 au fost doar pentru anuntarea prezentei pe teritoriul egiptean, iar restul de 300 reprezentand solicitari de informatii punctuale despre situatia din zona sau sprijin pe linie de asistenta consulara.

Nu au fost formulate solicitari de repatriere sau evacuare. MAE mai precizeaza ca functionarea legaturilor telefonice poate fi deficitara atat din cauza conexiunii, cat si din cauza numarului ridicat de apeluri.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe in cadrul Departamentului Consular functioneaza non stop o linie telefonica de permanenta la care cetatenii romani afectati de actuala situatie de insecuritate din Egipt pot suna, respectiv: 0040- 21.319.68.70.

Ministerul atentioneaza cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii. MAE mentioneaza ca posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in astfel de zone sunt reduse.
Premierul Emil Boc a lansat un apel, miercuri, catre cetatenii romani sa limiteze deplasarile catre Egipt si sa modifice calendarul de calatorii spre aceasta tara "pana cand lucrurile se vor linisti", precizand totodata ca a cerut ministrului de Externe sa se asigure ca viata romanilor din Cairo nu este periclitata.

Premierul a aratat ca, pana in prezent, nu au fost inregistrate cazuri deosebite legate de romanii aflati in Egipt, dar ca a solicitat Ministerului de Externe sa se adreseze Guvernului pentru "orice interventie necesara" daca apar astfel de situatii.

Ambasadorul Romaniei la Cairo, Gheorghe Dumitru, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca cetatenii romani continua sa ceara sprijin ambasadei in diferite probleme cu care se confrunta, ca aproape toti turistii romani din Egipt au plecat si ca nu s-au inregistrat cereri de evacuare in masa.

Cel putin trei persoane au fost ucise, joi dimineata, de focuri de arma trase impotriva manifestantilor egipteni aflati in piata Tahrir din Cairo, unde cer de zece zile plecarea presedintelui Hosni Mubarak, au declarat surse medicale, citate de AFP.
Conform AFP, sase persoane au fost ucise in confruntarile produse in ultimele 24 de ore la Cairo.