Macron isi foloseste experienta de fost bancher de investitii in functia de sef al statului. Guvernul de la Paris ar putea reduce participatiile la Renault, Orange si Engie
Emmanule Macron
Noul presedinte francez Emmanuel Macron ar putea reduce participatia de 19,7% detinuta de Guvern la Renault la nivelul anterior de 15%, sarcina lasata neterminata atunci cand a demisionat din functia de Ministerul al Economiei, in august anul trecut, alte masuri de acest tip fiind posibile la Orange si Engie, relateaza Bloomberg, preluat de News.ro.
Obiectivul neindeplinit referitor la Renault este doar un exemplu al posibilelor vanzari de actiuni, in conditiile in care deficitul bugetar al Frantei este al doilea ca marime din Uniunea Europeana.
Macron mai trebuie sa reformeze industria nucleara a tarii si analizeaza aliante pentru unele companii la care Guvernul detine participatii.
Macron, fost bancher de investitii, a lasat deschisa posibilitatea de a reduce participatia de 23% detinuta de Guvern la operatorul de telecomunicatii Orange.
Vanzarile de active ar fi un nou par in tendinta pe termen lung a Frantei de a reduce detine statului la companii.
Spre deosebire de ale state occidentale, statul francez are un portofoliu mare de participatii la companii listate, pe langa participatiile la constructorul de nave militate DCNS si operatorul de loterie Francaire des Jeux.
”Ne asteptam ca el sa se retraga in anumite cazuri, in special din detinerile care nu sunt strategice pentru Guvern si sa recupereze in acest fel unele lichiditati”, a declarat Anne d’Anselmemanager de fonduri la Cogefi Gestion in Paris.
Vanzarile ar avea loc pe o piata bursiera in crestere, cu indicele CAC 40 aflat in aceasta luna la cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani.
Optiunile presedintelui sunt limitate de legislatia care obliga statul sa pastreze cel putin 70% din actiunile Electricite de France, 50% la operatorul aeroportului din Paris, Groupe ADP, si o treime din compania de energie Engir.
O lege care confera drepturi duble de vot actionarilor pe termen lung confera Guvernului un anumit spatiu Guvernului, care i-a permis sa vanda in acest an o participatie la Engie.
Macron vrea sa pastreze activele strategice sub influenta Guvernului, dar vrea sa reduca participatiile la unele companii la circa 18%. Ceea ce ar permite statului sa pastreze participatii minoritare de blocare, la adunarile generale ale actionarilor, datorita drepturilor de vot duble, potrivut unui director de companie la care statul detine o participatie.
Decizia lui Macron, ca ministru al Economiei, de a introduce drepturile de vot duble pentru actionarii pe termen lung ai Renault, impotriva vointei directorului general al producatorului auto, Carlos Ghosn, a declantat un conflict cu Nisan Motor, care detine o participatie la Renault.
Macron a marit participatia Guvernului la Renault cu 4,7 puncte procentuale, suficient pentru a impune dublarea drepturilor de vot la o adunare a actionarilor. Statul trebuie sa respecte promisiunea lui Macron de reducere a participatiei statului la nivelul anterior.
Incercarea Orange de a prelua controlul asupra majoritatii operatorului Bouygues Telecom a esuat in aprilie 2016, cand Macron era inca ministrul Economiei, iar unele persoane apripiate situatiei au atribuit acest fapt reticentei acestuia de a ceda un control prea mare la Orange, intr-un schimb de actiuni propus. Recent, Macron a semnalat sa statul este dispus sa isi reduca detinerea.
Intre cele mai valoroase active ale statului se afla o participatie de 83% la EDF, de 29% la Engie, de 11% la Airbus, 51% la ADP, 26% la compania din industria de aparare Thales si 14% la producatorul de motoare de avioane Safran.
Pe acelasi subiect: