Cele două state îşi dispută numele “Macedonia”, Grecia susţinând că folosirea acestuia de către vecina sa semnalează o revendicare teritorială din partea acesteia asupra regiunii omonime din nordul său, scrie Agerpres.

Atena obstrucţionează aderarea Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană din acest motiv şi a acuzat de asemenea Skopje că încearcă să-i uzurpe patrimoniul istoric prin glorificarea lui Alexandru cel Mare.

Grecia a obţinut ca micul stat vecin, apărut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, să fie admis la ONU, în 1993, sub numele provizoriu de 'Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei' (FYROM).

Macedonia speră să ajungă la un compromis în legătură cu această dispută până la o reuniune UE din iunie şi summitul NATO din iulie şi a propus 'o desemnare geografică" pentru a se asigura că există o diferenţiere clară între cele două nume.

"Sugestiile sunt: Republica Macedonia de Nord, Republica Macedonia Superioară, Republica Vardar Macedonia şi Republica Macedonia (Skopje)", a afirmat Zaev, după ce a participat la un summit la Londra cu privire la Balcanii de Vest.

Totodată, el a afirmat că întrebarea care rămâne este dacă există "o nevoie reală" de a schimba constituţia Macedoniei, o cerere formulată de Grecia în ultimele luni.

UE, “foarte încrezătoare” în rezolvarea disputei dintre Atena şi Skopje

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, declara recent că Uniunea Europeană este ''foarte încrezătoare'' în posibilitatea de soluţionare până în iulie a disputei dintre Atena şi Skopje.

Întrebat la Sofia despre şansele de rezolvare a acestui diferend până la încheierea preşedinţiei bulgare a UE, pe 30 iunie, Johannes Hahn s-a declarat ''foarte încrezător''.

La începutul lunii februarie, premierul macedonean Zoran Zaev declara că este gata să accepte ''o desemnare geografică pentru nume''.

Pe 4 februarie, zeci de mii de persoane care se opun unui compromis pe tema viitoarei denumiri a Macedoniei au manifestat la Atena.

Negocierile s-au intensificat în ultimele luni între cele două capitale în legătură cu această dispută, care le înveninează relaţiile de la declararea independenţei de către micul stat după destrămarea fostei Iugoslavii.

Din cauza veto-ului Atenei, conflictul a închis porţile aderării Macedoniei la Uniunea Europeană şi la NATO. Deoarece Grecia are în nord regiunea Macedonia, Atena consideră că acest nume face parte din patrimoniul său cultural şi se teme în legătură cu eventuale pretenţii ale țării vecine asupra acestei provincii de frontieră, considerată drept centrul imperiului lui Alexandru cel Mare (sec. al IV-lea Î.Hr.).