• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bulgaria stationeaza trupe de comando la granita cu Macedonia, in urma incindentelor armate din tara vecina

Bulgaria stationeaza trupe de comando la granita cu Macedonia, in urma incindentelor armate din tara vecina

Guvernul bulgar a stationat trupe la granita cu Macedonia, care sunt pregatite sa se ocupe de un eventual val de imigranti in cazul in care situatia din tara vecina, unde au avut loc recent violente, se va inrautati, relateaza Novinite.

Trupe de comando din cadrul Unitatii Specializate de Combatere a Terorismului (SOBT) a Ministerului de Interne desfasoara exercitii comune de capturare de teroristi in zonele impadurite si deluroase cu unitatile similare macedonene, scrie Agerpres.
 
Premierul bulgar Boiko Borisov a explicat ca aceste masuri au fost luate ca pregatire in cazul in care s-ar incerca trecerea frontierei dinspre Macedonia, potrivit postului de radio Darik.
 
Dupa ce Borisov a convocat Consiliul de Securitate, a fost tot mai clar ca executivul ia masuri pentru eventualitatea in care situatia din Macedonia ar escalada, cea mai mare ingrijorare fiind legata de afluxul de imigranti.
 
Potrivit premierului bulgar, sunt asteptate noi tensiuni in Macedonia duminica, atunci cand opozitia a programat un amplu protest antiguvernamental pentru a cere demisia premierului Nikola Gruevski.
 
Opt politisti macedoneni si 14 membri ai unui grup inarmat au fost ucisi in confruntari inregistrate la 9 si 10 mai la Kumanovo, in apropiere de frontiera cu Kosovo. Alti 37 de politisti macedoneni au fost raniti in aceste violente. Politia macedoneana a precizat ca a actionat pe baza unor informatii referitoare la indivizi inarmati 'infiltrati' dintr-o tara vecina (presa locala sustinand ca este vorba de Kosovo, populata majoritar de etnici albanezi), care intentionau sa comita 'acte teroriste' in Macedonia.
 
Parchetul macedonean a anuntat ca exista 18 kosovari printre cele 30 de persoane de origine albaneza inculpate pentru 'terorism' si care au fost arestate dupa confruntarile de la Kumanovo. Dintre cei 30 de inculpati, '18 sunt kosovari, 11 sunt cetateni macedoneni, dintre care doi traiesc in Kosovo si unul provine din Albania, dar locuieste in Germania. Majoritatea au intrat ilegal in Macedonia', a anuntat Parchetul de la Skopje, intr-un comunicat de presa.

15 mai 2015 10:14
Modifică setările cookies