In vremuri grele, oamenii cauta, in mod natural, motive de speranta, scrie The Economist. Asa se explica faptul ca pietele financiare, lovite de mult timp de criza zonei euro, si-au revenit la inceputul acestei saptamani, pe fondul speculatiilor ca, dupa ce au fost stransi cu usa de ceilalti lideri globali, liderii europeni vor pune in aplicare, in sfarsit, un "mare plan" de a salva moneda europeana.

Investitorii au parasit zona de risc scazut a titlurilor de stat si s-au aventurat, din nou, pe piata de capital si in alte active mai riscante. In doar doua zile valoarea titlurilor bancilor franceze cu probleme au crescut cu aproape 20%. Aceasta speranta insa are sanse mari sa nu se indeplineasca, din trei mari motive, sustine publicatia citata.

Cele trei motive din cauza carora salvarea zonei euro pare, in acest moment, inca departe

Primul motiv este ca, in ciuda titlurilor alerte ale stirilor aparute dupa intalnirea din oficialii Bancii Mondiale si cei ai FMI, care a avut loc la finele saptamanii trecute la Washington, liderii europeni sunt departe de a fi ajuns la o intelegere privind modul in care vor salva moneda unica europeana. Cea mai corecta exprimare ar fi in acest caz ca, de fapt, ei au acum un plan de a pune la cale un plan, cel mai probabil undeva la nivelul lunii noiembrie.

Al doilea motiv este ca si in situatia in care este evitata o catastrofa in Europa, perpesctivele economiei globale se inrautatesc, pe masura ce masurile de austeritate fiscale adoptate in statele bogate se intensifica iar economiile emergente nu mai reprezinta, ca pana acum, o sursa consistenta de crestere economica globala.

Citeste continuarea pe www.gandul.info